Lansarea cărții preotului Ioan Iurcea, intitulată ”File de ucrainism și credință”

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Uniunea Ucrainenilor din România a organizat duminică, 27 octombrie 2024, la Căminul Cultural din Ruscova, județul Maramureș, lansarea cărții preotului și teologului Ioan Iurcea, intitulată ”File de ucrainism și credință”. Evenimentul a reunit peste 100 de participanți din județul Maramureș și din alte colțuri ale țării unde conviețuiesc etnici ucraineni.

 Președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae-Miroslav Petrețchi, a subliniat atenția predilectă pe care UUR o acordă religiei și vieții spirituale a comunității, precum și promovării culturii, tradițiilor și obiceiurilor ucrainene. A adăugat că aceleași elemente sunt susținute de părintele Iurcea prin scrierile sale și prin publicarea cărții „File de ucrainism și credință” sub egida UUR.

De asemenea, deputatul a discutat despre modul în care România sprijină conservarea culturii și identității minorităților naționale, subliniind că aceste aspecte nu pot fi promovate fără implicarea bisericii.

Președintele UUR a evidențiat contribuția părintelui Iurcea, menționând că acesta a reușit, în toate locurile unde a slujit, să promoveze identitatea ucraineană, să întărească credința etnicilor ucraineni și să îi unească. A apreciat că părintele Iurcea este o persoană de care comunitatea ucraineană se poate mândri.

 Vicepreședintele UUR și redactorul cărții, Ioan Herbil, a început alocuțiunea sa cu versetele Sfintei Evanghelii după Ioan: „La început era Cuvântul, şi Cuvântul era la Dumnezeu, şi Dumnezeu era Cuvântul”. El a subliniat că ”Cuvântul rostit este puternic, dar cuvântul scris este veșnic”, accentuând importanța unei înțelegeri mai profunde a evangheliilor biblice prin prisma acestei lucrări.

Ioan Herbil a discutat, de asemenea, despre importanța înțelegerii și alinierii la cuvântul lui Dumnezeu pentru a descoperi adevărul și drumul către mântuire. A subliniat că părintele Ioan Iurcea a reunit în scrierile sale nu doar învățăturile biblice, ci și tradițiile seculare ale comunității ucrainene.

 Părintele și teologul Ioan Iurcea, autorul cărții, a declarat că și-a ghidat întreaga viață conform a două dimensiuni fundamentale: credința în Dumnezeu și cultura. El a adăugat că credința permite descoperirea lui Dumnezeu dincolo de percepția umană.

Părintele Iurcea a mulțumit fostului vicar, părintelui Ioan Pițura, pentru încredințarea parohiei din Ruscova, lui Ioan Herbil pentru contribuția la realizarea cărții, deputatului Nicolae-Miroslav Petrețchi pentru susținere, precum și familiei și tuturor celor care l-au sprijinit.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unor personalități de seamă, precum: prim-vicepreședintele UUR, Vasile Pasenciuc, vicepreședintele UUR, Ioan Recalo, președintele Filialei Maramureș a UUR, Miroslav Petrețchi, președintele Uniunii Femeilor Ucrainene din România, Mirela Ciucur, membrii Consiliului (Rada) UUR, Pintea Mariciuc și Serghei Stuleanic, fostul părinte vicar Ioan Pițura, directorul adjunct al Școlii din Ruscova, Ioan Bodnar.

Invitații au vorbit despre importanța învățăturii biblice și contribuția părintelui Ioan Iurcea la viața spirituală și culturală a comunității ucrainene.  În cadrul lansării au fost oferite peste 80 de exemplare cu titlu gratuit de către UUR.

Citiți în continuare…

Clopotel 210, octombrie 2024

Clopotel 210, octombrie 2024

În această ediție, puteți citi:  povestirea „A venit toamna” de Oksana Neamciuc; – povestirea „Broscuță...

Share This