Stepan V. Rudanskyi – 190 de ani de la nașterea scriitorului și folcloristului ucrainean

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

În data de 7 decembrie 2024, Filiala Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România, în parteneriat cu specializarea Limba și literatura ucraineană din cadrul Facultății de Litere (UBB), a marcat „190 de ani de la nașterea scriitorului și folcloristului Stepan V. Rudanskyi (1834-1873)”.
În deschiderea evenimentului, președintele Filialei clujene, conf. univ. dr. Ioan Herbil a evocat în câteva cuvinte personalitatea celui omagiat, după care a invitat-o pe studenta din anul II de la Specializarea ucraineană, Lavinia Sacală, să-și prezinte comunicarea în limba română despre Stepan Rudanskyi. Astfel, cei prezenți au putut afla că poetul ucrainean, traducător din literatura antică, medic de profesie și autor de satire și poezii umoristice, a marcat literatura și etnografia ucraineană prin trei volume de poezii, prin traduceri din Homer și Vergiliu, Heine, Lermontov etc., precum și prin culegeri de cântece populare ucrainene.
Prin cea de-a doua comunicare, susținută în limba ucraineană de către Tania Firisciac, studenta din anul II de la Specializarea ucraineană, a fost relevată contribuția lui S. Rudanskyi la dezvoltarea literaturii și a culturii ucrainene într-o perioadă când orice formă de manifestare ucraineană era aspru pedepsită, precum și eforturile acestuia de conservare a tradițiilor populare ucrainene. Deși tematica liricii sale este variată: balade, cântece lirice, romanțe, fabule, poeme istorice și alegorice, Rudanskyi este cunoscut mai ales pentru „spivomovky”, un gen poetic unic, bazat pe folclor, care combină umorul, satira și năravurile sociale. Respectivele poezii descriu adesea situații comice din viața de zi cu zi și reflectă spiritul poporului ucrainean.
Acesta a fost subiectul celei de-a treia comunicări, prezentate de către conf. univ. dr. Ioan Herbil. Pentru a ilustra farmecul creației sale, au fost citite câteva poezii umoristice de către doamna Olha Senyshyn, jurnalist și redactorul revistei „Clopoțelul”. De asemenea, au fost audiate două cântece, pe versurile lui S. Rudanskyi, și o poezie. Deși Stepan Rudanskyi nu a avut parte de recunoaștere largă în timpul vieții, opera sa continuă să inspire generații de cititori și scriitori. Umorul său fin, dragostea pentru folclor și talentul poetic fac din el o figură emblematică a literaturii ucrainene.

Citiți în continuare…

Share This