Acțiune dedicată Zilei mondiale a cărții și a dreptului de autor, organizată la Iași

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

La sediul Filialei Iași a UUR și în sala de festivități a Complexului hotelier Moldova, a avut loc, pe 29 și 30 aprilie, o acțiune dedicată Zilei mondiale a cărții și a dreptului de autor, dar și a Monumentelor și locurilor istorice.

    Evenimentul a continuat omagierea poetului ucrainean Taras Șevcenko, prezentând importanța acestuia pe plan internațional prin multitudinea de monumente, busturi și plăci comemorative realizate pe toate continentele lumii. De asemenea, interesul invitaților a fost captat și pentru figura lui Pylyp Orlyk, considerat părintele Constituției europene, acesta petrecându-și ultimele zile din viață la Iași, unde a fost și înmormântat.

       La acțiune au participat reprezentanți ai autorităților locale, ai Universității “Alexandru Ioan Cuza”, ai Colegiului național de artă “Octav Băncilă”, ai oamenilor de cultură și artă (scriitori, muzeografi, actori), reprezentanți ai unor instituții și organizații cu care UUR Iași colaborează, un număr mare de refugiați, membri și simpatizanți ai filialei.

        După prezentarea oaspeților de onoare, acțiunea a continuat cu un material documentar prezentat de președintele UUR Iași, Victor Hrihorciuc, care a reamintit cele mai importante și semnificative date, fapte și informații despre evenimentele rememorate cu acest prilej. Programul literar- muzical a fost susținut de profesor Otilia Zaharov, membră a UUR Iași și un cor încropit ad-hoc din partea refugiaților ucraineni stabiliți în Iași. În încheiere, reprezentanți ai refugiaților și scriitorii prezenți au prezentat un recital recitalul de poezie.

      Participanții au vizitat un stand de carte, ziare și reviste editate de Uniunea Ucrainenilor din România, iar invitații de onoare au avut posibilitatea să-și aleagă câte una, două cărți ale scriitorilor de etnie ucraineană. Victor Hrihorciuc a oferit mai multe cărți și reviste pentru copii gradiniței preșcolarilor  ucraineni, care funcționează în municipiul Iași. Filiala UUR Iași rămâne preocupată în organizarea unor evenimente culturale, care să pună în valoare tradițiile și cultura ucraineană.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 361

,,Naș holos”, Nr. 361

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (II); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This