Aniversarea a 120 de ani de la nașterea scriitorului ucrainean Iurii Ianovskyi

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Comitetul Filialei București a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat în data de 25 septembrie 2022 o acțiune culturală dedicată împlinirii a 120 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți scriitori ucraineni, Iurii Ianovskyi.

În deschiderea evenimentului a luat cuvântul președintele Filialei București a UUR, Mihai Traista, care a transmis auditoriului un mesaj din partea Președintelui UUR, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi.

În cadrul evenimentului au fost prezentate comunicări literare care au reliefat viața și opera scriitorului și s-au citit fragmente din opera sa.

În încheiere, ansamblul artistic „Edelveis” (Floarea de colț) al Filialei București a Uniunii Ucrainenilor din România a oferit un spectacol de muzică ucraineană.

Iurii Ianovskyi s-a născut la 27 august 1902 în satul Mayerove, în familia unui proprietar bogat, Ivan Mykolayovyci Ianovskyi și a soției sale, Maria Musiivna, născută Zdolnyki. Familia Ianovsky are rădăcini foarte vechi, care datează încă din secolul al XVI-lea, având origini comune cu familia nobiliară Gogol-Ianovskyі.

Iurii Ianovskyi a fost redactorul revistei „Literatura ucraineană” și corespondent militar. În 1945, a fost trimis corespondent la Procesele de la Nürnberg. Cea mai semnificativă lucrare postbelică a lui Ianovskyi a fost romanul „Apa vie” (1947), în care scriitorul a întruchipat ideea nemuririi unei națiuni renăscute după dezastrul produs de război.

Iurii  Ianovskyi a murit pe 25 februarie 1954. În ciuda acestui fapt, lucrările lui, împreună cu lucrările unor mari maeștri ai cuvântului precum Pavlo Tycyna, Mykola Hvylovyi, Mykola Zerov, Maksym Rylskyi,Ievhen Plujnyk, au intrat în fondul clasic literar al renașterii ucrainene din prima jumătate a secolului al XX-lea.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This