Ansamblul ”Cervona kalyna” din Negostina, coordonat de Iulian Chideșa, a reprezentat minoritatea ucraineană la Festivalul Concurs al Minorităților Naționale ”Serbările Deltei”, desfășurat în perioada 09-11 iunie 2023, obținând premiul pentru coregrafie. Costul transportului grupului a fost asigurat cu sprijinul financiar al Filialei Suceava a UUR. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Local Sulina, Primăria Sulina, în colaborare cu Casa de Cultură Sulina, proiectul fiind cofinanțat de Ministerul Culturii.
Juriul festivalului a fost format din cunoscuți specialiști în domeniu: Ştefan Coman – maestru coregraf, profesor la Palatul Copiilor Tulcea, Secretar General al CIOFF RO, Vicepreşedintele Asociaţiei Coregrafilor din România – preşedintele juriului, Oana Creţulescu – realizator tv, Televiziunea Română, Oana Petrică – preşedinte executiv, Asociaţia Naţională a Centrelor Culturale din România, Iulian Vizauer – director – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Tulcea, Nelu Serghei – regizor, actor de teatru şi film şi televiziune.
Unul dintre participanţi, Cezarina Grigorciuc, elevă în clasa a VI-a, membră a ansamblului din Negostina, a rămas profund impresionată de această călătorie şi de frumuseţea zonei, pe care nu o vizitase niciodată: ”Festivalul concurs de la Sulina a fost o experiență extraordinară. Deşi am avut emoţii foarte mari, m-am simțit foarte bine sa dansez pentru un public atât de numeros. Am fost răsplătiți cu aplauze și aprecieri care ne-au motivat să oferim publicului un moment coregrafic reușit. De asemenea, această deplasare a reprezentat pentru noi și o excursie, pentru că e prima oară când vizităm Delta. Niciodată nu mi-am putut imagina cât de frumoase sunt locurile din România. Am rămas cu o amintire minunată, pe care nu o voi putea uita niciodată.”
La rândul său, coordonatorul ansamblului, Iulian Petru Chideșa, este profund recunoscător Uniunii Ucrainenilor din România pentru sprijinul oferit în desfășurarea activității culturale a grupului.
La eveniment au participat douăsprezece ansambluri artistice din zonă și din diferite regiuni ale ţării: Canlar– UDTTMR – Cobadin jud. Constanţa (tătari) coordonat de Ailis Molamet, Pharlipen – Partida Romilor – Tulcea (romi), în coregrafia lui Iulian Odică şi sub coordonarea Niculinei Iosif, Tuna – UDTR – Tulcea (turci), coordonat de Nurten Mahmudi, Cervona Kalyna – UUR – Negostina jud. Suceava (ucraineni), în coregrafia lui Iulian Petru Chideşa, Fanfara Transilvania Junior – C.C.Augustin Bena – Cugir (romi), coordonat de Mihai Gălan, Borsica – Palatul Copiilor Miercurea Ciuc (maghiari), coordonat de Rozalia Antal, Ghiocel de la Luncaviţa – Luncaviţa, jud. Tulcea (bulgari), în coregrafia lui Cătălin Tănăsuică, coordonat de Gabriela Manghiuc, Altona – Asociaţia Altona Cerna, jud. Tulcea (meglenoromâni), coordonat de Andreia Tanur, Artemis – Comunitatea Elenă Sulina (greci), coordonat de Angelica Neranzi, Perva Zora – UUR – Sulina (ucraineni), coordonat de Maria Crimschi, Vostok – Comunitatea Ruşilor Lipoveni Sulina, coordonat de Victor Saraev, Dobrogeanca – Casa de Cultură Sulina (ruşi lipoveni), în coregrafia maestrului Roman Jora, coordonat de Florentina Dunaev.
Festivalul „Serbările Deltei”, care a ajuns la cea de-a XXI- a ediție anul acesta, este singurul eveniment folcloric interetnic din zonă şi reuşeşte să contribuie la creșterea semnificativă a numărului de turiști care vizitează orașul Sulina în această perioadă.
Scopul principal al festivalului este descoperirea și promovarea ansamblurilor de dansuri şi a grupurilor vocale, contribuind astfel la perpetuarea tradițiilor specifice fiecărei minorități. Manifestarea cultural-artistică este dedicată protejării și facilitării accesului la patrimoniul cultural imaterial, prin cultivarea unor aptitudini de comunicare expresivă prin intermediul muzicii.