Prima ediție a Festivalului “Conviețuire interetnică în Satu Mare – Artă culinară tradițională ucraineană”, organizat de filiala Satu Mare a Uniunii Ucrainenilor din România, a adunat la Terebești, pe 16 octombrie, reprezentanți ai comunității ucrainene din întreg județul și mulți localnici, care au dorit să fie împreună în zi de sărbătoare.
Evenimentul, organizat în parteneriat cu Instituția Prefectului, Consiliul local Terebești, Muzeul Județean, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și organizația locală UUR Terebești, i-a avut oaspeți pe președintele UUR, Nicolae Miroslav Petrețchi, prefectul Radu Roca, directorul Direcției de Cultură, Zamfir Danciu, directorul Muzeului Județean, Liviu Marta, și primarul Tarna Mare, Monica Sobius.
Președintele UUR, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi a remarcat că filiala sătmăreană a UUR cunoaște un adevărat reviriment, prin organizarea de evenimente cu impact asupra comunităților unde trăiesc ucrainenii, și a mulțumit doamnei Vasilena Motica, liderul ucrainenilor din Terebești, pentru efortul care a dus la reușita acestei acțiuni.
Președintele UUR Satu Mare, Liuba Horvat, a punctat că evenimentul atrage atenția asupra bogăției culturii ucrainene și prin intermediul savuroaselor produse culinare, iar prefectul Radu Roca a vorbit despre solidaritatea de care sătmărenii au dat dovadă în timpul războiului din Ucraina.
În calitate de gazdă, edilul comunei Terebești, Mariana Avorniciți, a salutat invitații și a subliniat modelul de conviețuire interetnică oferit de comuna sa.
După degustarea aleselor bucate ucrainene, a urmat un spectacol artistic oferit de grupul ”Miculeanca” din Micula, Ansamblul ”Kolomyika” din Siret, jud. Suceava, ansamblul vocal-instrumental al școlii de muzică din Iamnitsya, regiunea Ivano Frankivsk (Ucraina) și interpretul Adrian Lupescu.