Bisericile ortodoxă și catolică din Gropeni au sărbătorit Nașterea Maicii Domnului

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Pe 8 septembrie, atât Biserica Ortodoxă, cât și cea Catolică au sărbătorit Nașterea Maicii Domnului, cunoscută și sub denumirea de Sfânta Mărie Mică, aceasta fiind prima sărbătoare importantă din noul an bisericesc. În cadrul comunității din Gropeni, evenimentul religios a adunat numeroși credincioși din zonă, marcând un moment de mare încărcătură spiritual.

La Biserica Ortodoxă din Gropeni, părintele paroh Cîrstean Ioan a condus slujba alături de un sobor format din șapte preoți din parohiile învecinate: pr. Mierlă Vasile din Siret, pr. Petrașuc Daniel din Negostina, pr. Perdeică Vasile din Vicovul de Jos, pr. Rusu Nicolae din aceeași localitate, pr. Zinici Emanuel din Rudești și pr. Naherneac Dumitru din Dănila.

Liturghia a fost oficiată bilingv, în limbile română și ucraineană, corul bisericii oferind răspunsurile în limba ucraineană. Mesajul religios a fost transmis de pr. Perdeică Vasile, care i-a îndemnat pe credincioși să se roage cu credință profundă Maicii Domnului, căci aceasta ascultă rugile lor și le înalță către Iisus Hristos.

Vremea prielnică și semnificația sărbătorii au atras un număr mare de credincioși din localitățile învecinate. Printre cei prezenți s-au numărat și viceprimarul comunei Bălcăuți, Iulian Chideșa, și Cristina Chideșa, membră a Comitetului Filialei UUR Suceava.

La Biserica Greco-Catolică din Gropeni, credincioșii, veniți atât din localitate, cât și din împrejurimi- Bălcăuți, Negostina, Siret și Rădăuți, au sărbătorit împreună Nașterea Maicii Domnului. Alături de părintele paroh Popovics Vitali, au slujit pr. Protopop Ursuleac Ionuț din Cacica și pr. Marușciac Florin din Baia Mare. Liturghia a fost oficiată integral în limba ucraineană, iar corul, condus de cantorul Nicolaișen Ioan Radu, a oferit răspunsurile. Cuvântul de învățătură a fost rostit atât în ucraineană de pr. Marușciac Florin, cât și în română de pr. Protopop Ursuleac Ionuț.

Uniunea Ucrainenilor din România a fost prezentă prin reprezentanții săi și a sprijinit organizarea sărbătorii la ambele biserici, oferind suport financiar pentru buna desfășurare a evenimentelor.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This