„Bucovina în diversitate”, manifestare culturală organizată la Suceava

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

„Bucovina în diversitate” – manifestare culturală organizată sâmbătă, 22 iunie 2024, în sala Auditorium Joseph Schmidt, cu ocazia participării Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) la Consorțiul universitar NEOLAiA.

Evenimentul intercultural de dans și muzică a reunit tineri studenți, copii și reprezentanți ai diverselor comunități etnice din zonă, pentru a arăta frumusețea diversității din regiune: Ansamblul „Kozaciok” din Bălcăuți, Ansamblul Școlii Gulia, Ansamblul „Arcanul” USV, Grupul vocal „Spivuci Ukrainky”, precum și tinerii de la Bucovina Dance Studio.

Spectacolul s-a încheiat cu discuții libere moderate de conf. univ. Doina Schipor, la care au participat studenți și spectatori, oferind puncte de reflecție asupra diversității etno-culturale, pornind de la momentele artistice din program.

Conf. univ. dr. Adina Colomeischi, decanul Facultății de Științe ale Educației, a subliniat faptul că, prin desfășurarea acestei manifestări, s-a dorit accentuarea conștientizării valorii diversității în viața noastră și creșterea gradului de incluziune și toleranță față de aceste categorii.

Prof. Delia Martineac, consilierul Filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), a fost prezentă la manifestare în calitate de membră a Comisiei pentru refugiați, constituită în cadrul organizației. Ea a vorbit despre înființarea Grupului vocal „Spivuci Ukrainky”, coordonat de Viktoria Udodik, care își desfășoară activitatea la sediul Filialei Suceava și participă constant la numeroase evenimente culturale organizate de UUR.

Prof. Petru Șoiman, coordonatorul Ansamblului „Kozaciok”, a împărtășit din experiența sa de student, ca fost membru al Ansamblului studențesc „Arcanul”, pe care a transpus-o mai târziu prin înființarea și îndrumarea ansamblului de copii și tineri de etnie ucraineană din localitatea sa natală, Bălcăuți.

Consorțiul universitar NEOLAiA – Transforming Regions for an Inclusive Europe, finanțat cu 14,4 milioane de euro prin programul Erasmus+, inițiativa Universități Europene, cuprinde 9 universități, implicând peste 150.000 de studenți, 120 de facultăți, 438 de programe de licență și 386 de programe de masterat. Alături de USV, din proiectul NEOLAiA mai fac parte:

  • Universitatea din Bielefeld (Germania)
  • Universitatea din Jaén (Spania)
  • Universitatea din Nicosia (Cipru)
  • Universitatea din Örebro (Suedia)
  • Universitatea din Ostrava (Cehia)
  • Universitatea din Salerno (Italia)
  • Universitatea din Tours (Franța)
  • Universitatea de Stat de Științe Aplicate din Šiauliai (Lituania)

Citiți în continuare…

Share This