Comemorarea a 210 de ani de la nașterea poetului ucrainean Taras Șevcenko la Satu Mare

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Peste 150 de participanți s-au reunit, pe 9 martie, la aniversarea celor 210 ani de la nașterea poetului național al Ucrainei, Taras Șevcenko. Evenimentul, de o mare încărcătură simbolistică, a avut loc la bustul poetului din centrul municipiului Satu Mare, unde s-au depus coroane și jerbe de flori.

Într-o atmosferă înălțătoare, omagierea poetului național ucrainean a întărit speranțele tuturor celor prezenți că bătălia dreaptă a poporului ucrainean va fi încununată de succes, așa cum a prezis și Taras Șevcenko, încă în prima jumătate a secolului XIX.

Prezent la manifestare, președintele UUR, Nicolae Miroslav Petrețchi, a subliniat încărcătura pe care o capătă în actualul context regional valoarea- simbol a luptei poetului național ucrainean pentru libertate, Taras Șevcenko fiind simbolul ardent al Ucrainei, geniul care a dat un sens sentimentului identitar, atât de plastic redat în lirica sa.

Nicolae Miroslav Petrețchi a accentuat că opera lui Taras Șevcenko a fost tradusă în peste 100 de limbi și este cunoscută de foarte mulți români, la fel cum opera lui Mihai Eminescu este cunoscută de cei mai mulți dintre ucraineni. Președintele UUR a punctat capacitatea remarcabilă a operei de a unifica nu doar ucrainenii din Ucraina, ci și pe cei din România, formând adevărate punți de legătură între cele două popoare.

De asemenea, deputatul a subliniat importanța luptei și îndemnurilor lui Șevcenko, care rămân mai actuale ca niciodată și reprezintă, inclusiv prin deviza „Luptați și veți învinge!”, un simbol al eroismului și curajului ucrainenilor care luptă astăzi pentru libertate, democrație și limba ucraineană.

Nicolae Miroslav Petrețchi a reamintit că în România sunt cele mai multe busturi ale lui Taras Șevcenko, după Ucraina, ceea ce reflectă imensa prețuire de care se bucură poetul ucrainean în țara noastră. Președintele UUR a mulțumit autorităților locale pentru sprijinul pe care, de doi ani încoace, îl acordă poporului ucrainean, care trece prin grele încercări.

Președintele UUR Satu Mare, dr. Irina Liuba Horvat, a evocat figura luminoasă a marelui poet Taras Șevcenko, iar prefectul județului, Radu Roca, a promis că Satu Mare va fi mereu alături de Ucraina, până în Ziua Victoriei, care va fi sărbătorită, nu peste multă vreme, tot la bustul marelui bard ucrainean și a apreciat importanța implicării UUR în activitățile și viața culturală a municipiului.

Momentele de emoție și prețuire au fost potențate de un program muzical susținut de Stela Danciu- violonistă, Andrei Dula- chitară (Filarmonica de Stat Dinu Lipatti Satu Mare) și Colectivul Academiei de Cultură și Arte din Ujgorod a Consiliului regiunii Transcarpatia, Ucraina- cu programul ”Taras Șevcenko – eterna noastră prețuire!

Elevii Ionuț Hanțig, Natalia Holdiș și Samira Szenuka, care studiază în limba ucraineană la Școala Gimnazială ”Gellert Sandor” din Micula, au recitat din lirica marelui poet. Același omagiu a venit de la Gleb Broichenko, care a declamat un frumos poem aparținând lui Șevcenko, iar tânăra refugiată, Mariia Domina, a rostit cuvinte emoționate despre semnificația operei poetului.

Manifestarea, organizată de Uniunea Ucrainenilor din România, Filiala Satu Mare, reprezentată de președintele Irina Liuba Horvat și prim-vicepreședintele Vasile Buciuta, a fost onorată și de prezența altor personalități de marcă centrale, locale și ucrainene, membri ai comitetului filialei, președinții și reprezentanții organizațiilor locale UUR din județ, precum și un grup de refugiați din Ucraina aflați la Satu Mare.

Cei prezenți au avut parte de o zi a emoției și a speranței, aflată sub spiritul viu al Ucrainei eterne- marele poet Taras Șevcenko, a cărui pildă de luptă și jertfă, luminează și încălzește acum, sufletele ucrainenilor din întreaga lume și a continuat cu o reuniune dedicată Zilei de 8 martie- „Rolul femeii- mame ucrainene în educația familiei”.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 358

,,Naș holos”, Nr. 358

În această ediție, puteți citi:  • Sărbătorirea centenarului Taras Șevcenko în Bucovina; • Prometeu al Pământului de...

Share This