Concursul Național “Istoria și tradițiile ucrainenilor din România” a însuflețit pe 9 mai localitatea Știuca, din Timiș, unde numeroși participanți din școlile județului în care se predă limba maternă ucraineană au intrat în faza județeană a competiției.
Gazda manifestării culturale a fost Școala Gimnazială din Știuca, evenimentul punând în lumină bogăția tradițiilor și obiceiurilor minorității ucrainene din România.
Competiția s-a desfășurat pe trei secțiuni provocatoare: fotografie, eseu și scenetă. Subcategoriile din secțiunea fotografie au cuprins obiceiuri și tradiții, obiecte tradiționale și portrete ale localității sau școlii.
Peste 100 de proiecte, create cu pasiune de elevii din școlile din județul Timiș unde se predă limba maternă ucraineană, au fost jurizate de o echipă de profesori evaluator: Violeta Manzur, Mariana Cubaș, Mioara Cinar, Vasile Gabriel Bilan, Ion Smecicaș, vicepreședintele Nicolae Benzar și Maria Szabo Condrei, președinte executiv al comisiei.
Un moment deosebit a fost reprezentat de interpretarea scenetei „Katerena” și prezentarea unui obicei de Crăciun de către elevii de la Liceul „Iulia Hașdeu” din Lugoj, care a adus plus-valoare competiției. Câștigătorii premiului I vor continua să își reprezinte școala și județul la etapa națională, care se va desfășura la Suceava
Atmosfera a fost îmbogățită de eforturile cadrelor didactice de a pregăti decor impresionant, cu elemente specifice culturii ucrainene, precum ștergare țesute, cergi, carpete, fețe de masă brodate manual, opinci și căpciuri. Aceasta a creat o atmosferă autentică și a evidențiat tradițiile și obiectele culturale ucrainene.
La eveniment au fost prezenți președintele Filialei UUR Timiș, Maria Szabo-Condrei și directorul școlii-gazdă, Nicolae Benzar, care au admirat proiectele elevilor și au oferit sprijin și apreciere pentru eforturile lor.
Concursul “Istoria și tradițiile ucrainenilor din România” a reprezentat o oportunitate de antrenare a elevilor aparţinând minorităţii ucrainene în activităţi comune, menite să promoveze limba, istoria, tradiţiile şi dialogul intercultural în rândul elevilor din județul Timiș.
Susținerea și finanțarea generoasă a acestui concurs a venit de la Uniunea Ucrainenilor din România, un promotor al întăririi legăturilor în comunitate prin educație și prin promovarea dialogului intercultural.