Congresul ucrainenilor adventiști din România, desfășurat la Coșna

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Congresul ucrainenilor adventiști din România desfășurat pe 27 mai, la Coșna, a reunit  peste 500 de etnici ucraineni din toate colțurile României și 100 de adventiști din Ucraina.

Copii, tineri și vârstnici, toți în costume populare ucrainene, au marcat unitatea în diversitate, gazda acestui moment inedit fiind Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România, Conferința Moldova.

Pentru buna desfășurare a evenimentului, a fost primit si sprijinul conducerii Uniunii Ucrainenilor din România, un partener credibil al Bisericii, asigurând transport, cazare și masă pentru 160 de participanți.

În cadrul programului a onorat cu prezența, delegația președintelui Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae Miroslav Petrețchi, formată din Sambor Ana – vicepreședinte, Buciuta Vasile – trezorier, Victor Hrihorciuc – vicepreședinte și Recalo Ioan – membru al Consiliului.

Mesajul președintelui UUR pentru Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, evocat de reprezentanții săi, a fost transmiterea celor mai calde salutări, a mulțumirii Bisericii Adventiste pentru conservarea limbii, culturii și a tradițiilor ucrainene,  implicarea în ajutorarea refugiaților ucraineni, precum și asigurarea că Uniunea Ucrainenilor din România nu face discriminare între etnicii ucraineni pe fondul religiei.

O mare bucurie a constituit prezența pastorilor din Ucraina, președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Ucraina- Stanislav Nosov, Cernușcă Ion, Lev Penteleevici Vertylo- președinte Conferința Donbas, pastorul Ciopic Vasile-Președinte Conferința de Apus, Procopeț Stanislav-Mucacevo, pastori Ciopic Vasile, Tiberiu Nica, Ștefan Tomoiagă, Verebi Laszlo, Brândzanic Toader, Brândzanic Marcel. Delegația din Ucraina a remarcat și a subliniat buna colaborare cu conducerea UUR, prin președintele Nicolae Miroslav Petrețchi, bucurându-se că există astfel de demnitari.

Au fost prezente formații instrumentale din Moldova, Maramureș și Banat. Din Ucraina au luat parte în programul muzical, formații vocale, instrumentale și banduriști.  Prin cântec și rugăciune, ucraineni din România și Ucraina au înălțat rugi fierbinți către Dumnezeu pentru încetarea războiului și  pacea din Ucraina. Au fost rostite experiențe despre modul de intervenție al lui Dumnezeu chiar pe front. Lacrimi împletite cu bucurii au fost trăite de fiecare participant la eveniment.

Ca o încununare a atmosferei cerești, la final, cei doi președinți ai Bisericilor Adventiste de Ziua a Șaptea din România și Ucraina, Aurel Neațu și Stanislav Nosov, s-au rugat și au rostit binecuvântarea apostolică.  Cu o pregustare cerească, programul a luat sfârșit, în speranța păcii depline în Ucraina.

Sprijinul UUR pentru membrii ucraineni adventiști este constant și se manifestă inclusiv prin colaborarea președinților de filiale.

Comunitatea etnicilor ucraineni adventiști din România a beneficiat de ajutorul UUR și de sărbătorile de iarnă, de Paști.

Implicarea Uniunii Ucrainenilor din România în organizarea acestui Congres a avut impact major, etnicii ucraineni înțelegând că interesele lor spirituale sunt apărate, susținute și respectate indiferent din ce religie fac parte.

Citiți în continuare…

Share This