Consfătuiri naționale ale cadrelor didactice de limbă maternă ucraineană

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Educația și cultura ucraineană au constituit punctele centrale ale evenimentului de prestigiu „Consfătuiri naționale ale cadrelor didactice de limbă maternă ucraineană”, organizat de Uniunea Ucrainenilor din România, între 2 și 5 septembrie, în stațiunea Jupiter, Constanța. Conferința a reunit peste 80 de cadre didactice din țară, reprezentanți ai Inspectoratelor Școlare Județene, alături de lideri de marcă din comunitatea ucraineană, inclusiv președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae-Miroslav Petrețchi, și președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor, Paul Grod.

      Evenimentul a inclus analiza procesului educațional a limbii și literaturii ucrainene, evaluarea cadrului normativ pentru anul școlar 2023-2024 și contribuția semnificativă a UUR în conservarea și promovarea studiului limbii materne ucrainene. Au fost abordate teme privind învățământul universitar, strategiile și perspectivele integrării copiilor refugiați ucraineni în sistemul de învățământ românesc, importanța limbii materne în formarea identității naționale a ucrainenilor și propuneri pentru îmbunătățirea studiului limbii ucrainene prin politici guvernamentale și programe educaționale adecvate.

      Un punct important al Conferinței l-a constituit dezvoltarea competenței de învățare prin strategii, metode și tehnici moderne în era digitală, utilizarea platformelor online, a aplicațiilor și a conținutului educațional digital pentru a îmbunătăți procesul de predare-învățare. De asemenea, s-a subliniat importanța colaborării între cadrele didactice din România și instituțiile de învățământ din Ucraina, pentru a îmbunătăți metodele didactice folosite în procesul de predare.

     În discursul de deschidere, președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae Miroslav Petrețchi, a subliniat angajamentul puternic al Uniunii în sprijinirea învățământului în limba ucraineană, evidențiind importanța fundamentală a acestuia în dezvoltarea comunității ucrainene. Acesta a punctat că UUR acordă o atenție deosebită procesului educațional, extinzându-l pentru a acoperi cât mai multe categorii și niveluri de educație. Deputatul a subliniat că tânăra generație bine pregătită reprezintă cheia pentru asigurarea unui viitor prosper pentru comunitatea ucraineană din România.

     Nicolae Miroslav Petrețchi a arătat că aproximativ o treime dintre evenimentele organizate de UUR pe parcursul unui an sunt dedicate învățământului în limba maternă și a subliniat că  aceste eforturi, alături de colaborările cu Ministerul Educației și Inspectoratele Școlare Județene, au adus rezultate palpabile în școlile în care se studiază limba ucraineană. Deputatul a punctat că participarea la astfel de evenimente a crescut semnificativ de la primele ediții, demonstrând o evoluție constantă în sprijinul învățământului în limba ucraineană și în calitatea acestuia.

      Președintele UUR a evidențiat dificultățile cu care s-a confruntat învățământul în limba ucraineană în contextul conflictului din Ucraina, dar a subliniat eficiența cu care acestea au fost depășite cu sprijinul activ al Uniunii. Nicolae Miroslav Petrețchi a subliniat rolul fundamental al cadrelor didactice în transmiterea și promovarea limbii ucrainene.

   Președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor, Paul Grod a vorbit despre influența semnificativă a Uniunii Ucrainenilor din România, una dintre cele mai active organizații membre ale Congresului Mondial. Paul Grod a subliniat modul excepțional în care UUR reușește să organizeze procesul educațional în limba ucraineană, fiind un exemplu de urmat pentru comunitățile ucrainene din întreaga lume și a accentuat, la rândul său, importanța vitală a cadrelor didactice în conservarea culturii și limbii ucrainene. Totodată, a subliniat necesitatea continuării sprijinului pentru Ucraina și poporul său.

     Paul Grod a evidențiat, în mod special, eforturile constante și prioritățile clar definite ale deputatului Nicolae-Miroslav Petrețchi, care a înțeles cu acuratețe importanța implicării tinerelor generații ca piloni de bază în conservarea culturii, limbii, tradițiilor și obiceiurilor ucrainene. În semn de apreciere și recunoaștere a eforturilor extraordinare ale UUR și a reprezentanților acesteia, președintele UWC a acordat distincții speciale Inspectorilor Școlari de limbă maternă ucraineană.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 361

,,Naș holos”, Nr. 361

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (II); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This