Consfătuiri naționale ale cadrelor didactice de limbă maternă ucraineană

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

3 Aug, 2022

Procesul educațional al disciplinei limba și literatura maternă ucraineană, rezultatele obținute la olimpiadele, concursurile și examenele din anul școlar 2021-2022, diagnoza actului didactic în cadrul inspecțiilor și cercurilor pedagogice și cadrul normativ pentru anul școlar 2022- 2023 au constituit teme analizate, în perioada 27- 30 iulie, la Jupiter, în cadrul unui eveniment organizat sub patronajul Uniunii Ucrainenilor din România.

Cu denumirea „Consfătuiri naționale ale cadrelor didactice de limbă maternă ucraineană”, acțiunea a vizat inclusiv strategii și perspective pentru integrarea în sistemul de învățământ din România a copiilor și profesorilor refugiați.

Problemele identificate la nivelul unităților școlare în care se predă limba ucraineană, expuse de către cadrele didactice, au fost consemnate și înaintate ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, în vederea soluționării acestora.

La eveniment au participat președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae Miroslav Petrețchi, reprezentanți ai Inspectoratelor Școlare Județene, directori și cadre didactice din unitățile de învățământ în care se studiază limba ucraineană. Oficialii au subliniat că nivelul de dezvoltare al culturii, civilizației, tradițiilor și obiceiurilor comunității ucrainene din România se manifestă în limba maternă ucraineană, care a reprezentat, dintotdeauna, un element de coeziune și de conservare a identității etnice.

Pentru a îmbunătăți și mai mult procesul educațional în limba maternă ucraineană, la eveniment au participat cadre didactice din partea universităților ucrainene.

Citiți în continuare…

Share This