Deschiderea oficială a Taberei de vară pentru copii ucraineni, la Jupiter

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Duminică, 11 august 2024, a avut loc festivitatea de deschidere oficială a celei de-a 4-a ediții a Taberei de vară pentru copii ucraineni, organizată anual de Uniunea Ucrainenilor din România (UUR). Anul acesta, în perioada 10-19 august, tabăra de vară reunește 551 de copii ucraineni din România, care s-au remarcat prin rezultate deosebite la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Maternă Ucraineană, precum și la alte concursuri naționale organizate de UUR, inclusiv câteva grupuri de copii ucraineni din Republica Moldova și din Ucraina.

La festivitatea de deschidere au participat elevi, cadre didactice și numeroși invitați:  Ambasadorul României în Ucraina, Victor Micula, Ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, subsecretarul de stat de la Departamentul pentru Relații Interetnice, Dincer Geafer, Directorul de cabinet al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Mădălin Iamandei, Inspectorul școlar din cadrul IȘJ Constanța, Magdalena Baciu-Iacob, Președintele Asociației „Casa Mării Negre / Black Sea House”, Dorin Popescu, Manager Programe de Sănătate al OMS România, dr. Silvia Gatscher, Mediatorul Cultural al OMS România, Nadiia Vesnina, consilierul juridic pentru integrare al Consiliului Național Român pentru Refugiați, Mariana Diaconescu, Coordonatorul regional al World Vision Romania – Constanța, Răzvan-Cătălin Nicola, Facilitatorul Consiliului Național Român pentru Refugiați, Maria Melnicenco, prim-vicepreședintele Uniunii Ucrainenilor din România, Ilie Sauciuc, președinta Filialei Timiș a Uniunii Ucrainenilor din România, Maria-Szabo Condrei și Consilierul Cabinetului Viceprimarului Primăriei Constanța, Tiberiu Viorel Cojan.

În alocuțiunea sa, președintele Uniunii Ucrainenilor din România și deputat în Parlamentul României, Nicolae-Miroslav Petrețchi, a declarat că UUR depune eforturi substanțiale pentru promovarea și conservarea limbii, culturii și tradițiilor ucrainene, iar un loc central în activitatea sa îl ocupă educația. Domnia sa a subliniat că, investind în educație, investim în tineri și în viitorul nostru. Nicolae-Miroslav Petrețchi a amintit că, din cele peste 400 de evenimente pe care Uniunea le organizează în decursul unui an, aproape o treime sunt dedicate copiilor și cadrelor didactice, iar datorită acestor eforturi numărul elevilor care doresc să studieze limba sau în limba ucraineană, a crescut constant. De asemenea, a crescut și numărul de unități de învățământ în care se studiază limba sau în limba ucraineană. Președintele UUR a mai remarcat o îmbunătățire a rezultatelor școlare ale copiilor care studiază limba ucraineană, în toate comunitățile unde trăiesc etnici ucraineni.  Tocmai această susținere a făcut ca astăzi să fim de 5 ori mai mulți decât la prima ediție a Taberei de vară pentru copii ucraineni, a conchis Nicolae-Miroslav Petrețchi.

Anul acesta, Tabăra de vară pentru copii ucraineni nu  este doar un spațiu de socializare și de recunoaștere a performanțelor școlare, ci o platformă de consolidare a relațiilor de prietenie dintre România, Ucraina și Republica Moldova, precum și de apropiere a Ucrainei și Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

În acest context, în continuarea deschiderii oficiale, a avut loc o masă rotundă cu tema „Construim împreună drumul către paradisul regăsit al copiilor din Ucraina”, structurată pe două paneluri de dezbateri: „Cum salvăm copilăria refugiaților ucraineni în țările de refugiu. Inițiative, proiecte, programe, exemple de bune practici” și „Cum reconstruim pacea în Ucraina”.

Temele mesei rotunde reflectă nevoia de a ne reaminti de momentele dificile prin care trec copiii ucraineni, afectați de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Dezbaterile s-au axat pe provocările cu care se confruntă copiii ucraineni și pe modul în care pot fi sprijiniţi cel mai bine în această perioadă dificilă.

Citiți în continuare…

Share This