Eforturi susținute pentru rezolvarea problemelor comunităților locale

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

În această perioadă, dificilă pentru noi toți, generată de pandemia Covid-19, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi continuă să fie pro-activ, implicat și atent la problemele oamenilor, mereu orientat spre găsirea de soluții.

Pe lângă activitatea sa din Parlamentul României – dezbaterile din cadrul grupului minorităților naționale, precum și dezbaterile și voturile în plen, deputatul a menținut comunicarea permanentă cu alegătorii săi și a solicitat guvernanților soluții pentru rezolvarea cât mai rapidă a problemelor cu care aceștia se confruntă.

În scrisoarea adresată recent Președintelui ANCOM Sorin Grindeanu, deputatul semnalează starea precară a infrastructurii operatorilor de telefonie mobilă din județele Maramureș și Suceava și solicită informații despre măsurile pe care Autoritatea Națională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicații le întreprinde pentru îmbunătățirea calității semnalului în aceste zone.

Tot recent, reprezentantul minorității ucrainene în Parlamentul României i-a solicitat Ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie, explicații privind reducerea cu 0,5 norma de inspector școlar pentru minorități (limba ucraineană) în județul Suceava, subliniind totodată necesitatea reluării tradiției organizării consfătuirilor naționale cu cadrele didactice care predau limba/în limba ucraineană, pentru a cunoaște problemele reale cu care se confruntă învățământul în limba ucraineană și cum pot afecta modificările propuse învățământul în limba ucraineană.

Spitalului Municipal Sighetu Marmației din județul Maramureș se află într-o stare deplorabilă, susține domnul deputat Petrețchi în întrebarea scrisă adresată recent Prim-Ministrului României Ludovic Orban, căruia îi solicita ajutor pentru a putea asigura personalului medical condiții minime de muncă şi de îngrijire a pacienților, susținând că, în momentul de față, singura soluție viabilă este construirea unui nou spital monobloc.

Tot mai mulți experți susțin că un vaccin eficient împotriva COVID-19 ar putea apărea chiar la sfârșitul acestui an. De aceea, Nicolae Miroslav Petrețchi, într-o scrisoare adresată Ministrului Sănătății Nelu Tătaru, subliniază necesitatea asigurării de stocuri suficiente de seringi, încă de pe acum, pentru a evita situația precum cea din primăvară privind achiziționarea de măști de protecție.

În întrebarea scrisă adresată ministrului Afacerilor Interne Marcel Vela, Nicolae Miroslav Petrețchi vorbește despre nevoia stringentă a creșterii gradului de transparență la nivelul autorităților locale, nivelul cel mai apropiat de cetățeni.

Aceluiași ministru deputatul i-a solicitat informații privind posibile măsuri suplimentare, luate de MAI pentru controlul persoanelor care se reîntorc în țară din destinații de vacanță cu risc ridicat de infectare cu noul coronavirus.

De ceva timp, dar mai ales în timpul pandemiei, mai mulți membri ai comunității ucrainene au remarcat că emisiunile și reportajele realizate pentru etnicii ucraineni au o durată mai scurtă de timp, deși echipele televiziunii naționale au fost prezente la evenimentele organizate de etnicii ucraineni, iar studiourile regionale au preferat să redifuzeze materialele legate de viața etnicilor ucraineni în detrimentul materialelor noi.

Prin urmare domnul Nicolae Miroslav Petrețchi i-a solicitat doamnei Doina Gradea, Preşedinte – Director General al TVR, luarea unor măsuri de urgență pentru a remedia situația și pentru a reflecta cât mai exact activitatea minorității ucrainene din România.

Tot în cadrul activității sale parlamentare, reprezentantul minorității ucrainene în Parlamentul României, i-a atras, din nou, atenția ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros, asupra problemelor locuitorilor din satele izolate din Delta Dunării, unde există o importantă comunitate de ucraineni, afectați de seceta pedologică din perioada septembrie 2019 – aprilie 2020, de schimbările economice și climatice, cât și de nepăsarea autorităților locale. 

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This