Festivalul Internațional de Colinde și Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni

UUR

19 Jan, 2021

Duminică, 17 ianuarie, filiala Maramureș a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat în mediul online cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Colinde și Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni.

La eveniment au participat membrii Consiliului (Radei) UUR, președinții filialelor județene ale UUR, președinți ai organizațiilor locale UUR-Maramureș, reprezentanți ai Vicariatului Ortodox Ucrainean și ai Vicariatului Greco-Catolic Ucrainean din România, profesori și oaspeți.

Festivalul a debutat cu intonarea imnurilor de stat ale României și Ucrainei și cu o rugăciune, rostită de către consilierul Vicariatului Ortodox Ucrainean, părintele Nicolae Lauruc, și părintele Marius Lauruc. Președintele UUR, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, a transmis un mesaj video participanțilorîn care a remarcat importanța festivalului în promovarea tradițiilor și obiceiurilor strămoșești ale ucrainenilor.

Președintele UUR-Maramureș, Miroslav Petrețchi, a spus că principalul scop al festivalului este păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor de iarnă ale ucrainenilor din România, dar și de peste hotare, precizând că evenimentul, care a devenit deja tradițional, trebuia continuat și în actualul context epidemic, cu respectarea tuturor recomandărilor autorităților.

Participanții la festivalul online au vorbit despre semnificația obiceiurile de Crăciun și Anul Nou ale ucrainenilor, care contribuie la promovarea identității culturale a minorității ucrainene din România, exprimându-și speranța ca anul viitor acest eveniment să se desfășoare în condiții normale, conform tradiției, în orașul Sighetu Marmației.

În cadrul evenimentului au răsunat colinde ucrainene în interpretarea grupului de colindători din Crasna Vișeului, județul Maramureș, condus de președintele organizației locale, Gheorghe Mocernac, și a grupului de colindători din Coștiui, județul Maramureș, condus de vicarul Vicariatului Greco-Catolic Ucrainean din România, Vasile Colopelnic. Totodată, au fost prezentate înregistrări de la ediția precedentă a Festivalului Internațional de Colinde și Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni.

Citiți în continuare…

Vilne slovo nr. 3-4, februarie 2021

Vilne slovo nr. 3-4, februarie 2021

În această ediție, puteți citi: – Oleksandr Oles: "Răsună și cântă limba noastră"; – Rolul educației în dezvoltarea...

Share This