Festivalul MinoritArts, dedicat minorităților naționale, la Siret

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Într-o explozie de tradiție și energie, Zilele și nopțile orașului Siret, desfășurate între 12 și 14 iulie, au captivat localnicii și turiștii deopotrivă. Punctul central al acestor zile a fost Festivalul MinoritArts, dedicat minorităților naționale din regiune, care a adus pe scenă spectacole fabuloase ale diversității culturale din regiune.

Cele mai renumite ansambluri de dansuri ucrainene din Bucovina, au reprezentat minoritatea ucraineană la o serie de evenimente organizate în zonă, aducând folclorul si tradițiile în fața unui public numeros, care i-a răsplătit cu aplauze prelungi.

Pe scena din Siret au evoluat Ansamblul „Cervona Kalena” din Negostina, coordonat de Iulian Petru Chideșa și coregrafiat de Bogdan Popovici, Ansamblul ”Kolomeika” din Siret, coordonat de prof. Zirca Ianoș și Ansamblul ”Kozaciok” din Bălcăuți, coordonat de prof. Petru Șoiman.

În cele trei zile de spectacol, publicul din Siret s-a bucurat de prestația unor artiști de muzică populară consacrați- Alexandru Brădăţan, Grigore Gherman, Renata Anastasia Tănase și Ion Paladi. Tinerii au avut parte de o serie de surprize prin prestația Boghi Dance Siret, Pixar Stelar şi Sami G., finalul aparținându-i îndrăgitei interprete Feli.

Manifestările au fost organizate de Primăria Oraşului Siret, Centrul Cultural Siret, Asociaţia APT, Casa de Cultură a Studenţilor Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare”, Forward şi Muzeul Naţional al Bucovinei.

Ansamblul ”Cervona Kalena” a strălucit pe 14 iulie la Festivalul folcloric ”Din stejar, stejar răsare”, ediția a X-a, desfășurat în orașul Cajvana. Dansurile, pline de energie și culoare, au captivat publicul timp de 30 de minute, atât prin talentul juniorilor de 9-12 ani cât și al tinerilor de 13-18 ani. Tinerele soliste Cezarina Grigorciuc și Risciuc Adelina au adus o surpriză muzicală mult așteptată, completând un spectacol memorabil.

Activitatea acestor ansambluri este susținută de Uniunea Ucrainenilor din România și consolidează, an de an, eveniment după eveniment, legătura dintre cultură, tradiții și comunitate.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This