Festivalul muzicii religioase ucrainene în Satu Mare

СУР

Основна мета Союзу Українців Румунії – це захист права на збереження етнічної, мовної, культурної та релігійної самобутності осіб, які належать до української національної меншини

Uniunea Ucrainenilor din România, filiala Satu Mare, în parteneriat cu Biserica penticostală Micula şi Primăria din localitate, a organizat, pe 4 septembrie, ”Festivalul muzicii religioase ucrainene”, eveniment de ocrotire și conservare a identității etnice, lingvistice şi religioase. Etapa a doua a festivalului din Satu Mare areunit 270 participanți, care au reprezentat comunitaţile de ucraineni dinjudeţ.

Evenimentul, o manifestare luminoasă, de iubire și solidaritate sub semnul respectului față de credință și de neam, are un rol deosebit în asigurarea existenței unei comunicări între toate categoriile sociale și de vârstă şi dă posibilitatea ca ucrainenii să-și reafirme unitatea, locul și rolul lor în peisajul sătmărean.

Prezent la eveniment, preşedinte UUR, Nicolae Miroslav Petreţchi, a vorbit despre importanţa organizării acestui festival, care reuneşte comunitatea creştină, sărbătoare a confirmării spirituale, un adevărat reper cultural pentru judeţul Satu Mare şi prilej de promovare a unui repertoriu religios de calitate, inclusiv prin afirmarea formaţiilor corale existente. El a felicitat organizatorii, subliniind că filiala sătmăreană este un exemplu de organizare a unor evenimente de rezonanță şi de mare importanţă pentru Uniunea Ucrainenilor din România și a mulțumit Guvernului României pentru sprijinul acordat minorității.

În alocuţiunile lor, preşedintele şi prim vicepreşedintele filialei sătmărene a UUR, Irina Liuba Horvat şi Vasile Buciuta, au evidențiat faptul că Uniunea Ucrainenilor din România organizează anual peste 350 de acţiuni, toate având ca scop păstrarea identităţii culturale, lingvistice, religioase şi care, cu fiecare an, au un impact sporit în rândul ucrainenilor, şi nu numai.

Episcopul Bisericii penticostale din Transcarpatia, Ucraina, Victor Hrebka, a mulţumit Guvernului României, poporului român și UUR pentru susţinerea necondiţionată şi ajutorul umanitar acordat Ucrainei, subliniind faptul că asemenea evenimente sunt o binecuvântare pentru toţi participanţii.

Corul ”Vocile Miculei” din Micula, coordonat de către Ioan Bumbar și corul din Micula Nouă, au reuşit să introducă participanţii într-o atmosferă de linişte și pace, atât de necesare în aceste vremuri grele, muzica religioasă în sine fiind o rugăciune.

Pe lângă cei amintiți, la eveniment au participat primarul comunei Agriş, Szabo Elek și reprezentanţi ai administraţiilor locale. De asemenea, au fost prezenți pastorii bisericii penticostale- Bonte Ioan (Bărsău), Corjuc Ioan (Micula), Daniel Holdiş, presbiter al bisericii penticostale din Micula, pastori şi presbiteri din comunităţile de ucraineni (Decebal, Moftin), membri ai comitetului, preşedinţii şi membri organizaţiilor locale (Micula, Agriş, Moftin, Răteşti, Terebeşti), membri filialei (Tarna Mare, Satu Mare, Păulian), dar și refugiaţi ucraineni care locuiesc în Satu Mare.

Читати далі…

Share This