Duminică, 10 ianuarie, filiala Iași a UUR a desfășurat acțiunea culturală „Crăciunul la ucrainenii din România”, prin care a marcat Crăciunul pe stil vechi, pe care îl sărbătoresc și etnicii ucraineni din Iași.
Cu această ocazie a fost organizată o expoziție culinară cu mâncărurile de post, pe care ucrainenii le pun pe masă în Seara de Ajun: kutea (grâu fiert îndulcit), sarmale, borș ucrainean, varză călită, tocinei, pește prăjit și pește marinat, mâncare de hribi, bob, fasole, colțunași, colac de casă, uzvar (compot din fructe uscate) și altele.
Participanții la acțiune au avut ocazia să admire fotografii care prezintă tradițiile și obiceiurile de Crăciun ale ucrainenilor din România, să asculte frumoase colinde ucrainene și să răsfoiască o culegere de colinde.
Președintele UUR-Iași Victor Hrihorciuc și-a exprimat regretul că anul acesta acțiunea nu s-a putut organiza ca în anii precedenți, cu participarea reprezentanților altor minorități, ai organizațiilor și instituțiilor cu care filiala colaborează. „Pentru a respecta regulile stabilite de autorități în vederea prevenirii răspândirii pandemiei de coronavirus, am organizat acest eveniment în cerc restrâns și în condiții de siguranță”, a spus Victor Hrihorciuc.