Filiala UUR-Suceava a comemorat victimele Holodomorului din 1932-1933

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Comemorarea victimelor Holodomorului, Marea foamete din Ucraina-1932-1933, prigoană sovietică împotriva poporului ucrainean în care și-au pierdut viața peste 10 milioane de oameni, a avut loc, pe 29 noiembrie, și la Suceava, la Școala Gimnazială ”Bogdan Vodă” Rădăuți, în cadrul parteneriatului educațional ”Holodomor – 90 de ani”.

Evenimentul a debutat cu rugăciunea de pomenire a morților, săvârșită bilingv, în română și ucraineană, de părintele Daniel Petrașuc, de la Parohia Ortodoxă Negostina. S-au creat momente de mare emoție pentru cadrele didactice ale școlii gazdă, elevii care studiază limba ucraineană pe grupe în Rădăuți și la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava și un grup de refugiate din Ucraina. În holul școlii a fost amenajată o expoziție cu desene ale copiilor intitulată ”Свічка пам’яті бринить сльозами” .

Profesorul Alexandru Domnari a interpretat la caval si la chitara piesa ”Пливе кача по Тисині”, sensibilizându-i pe cei prezenți. Participanții au urmărit și un film tematic, în biblioteca școlii, cu un puternic impact emoțional. Conferențiatul doctor Iulian Radu Bruja, de la Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, a vorbit despre principalele cauze și consecințe ale Foametei ce a cuprins Ucraina în anii 1932-1933. Au fost prezenți și președintele UUR Rădăuți, Vasile Pascaru și vicepreședintele organizației locale, Marin Pesclevei.

Scopul derulării acestui proiect, din echipa căruia au făcut parte președintele UUR Suceava, Ilie Sauciuc, director prof. dr. Silvia-Corina Nutu, director prof. Radu Munteanu, insp. prof. Lucia Mihoc, prof. dr. Mihaela Delia Martineac, este acela al creșterii nivelului de conștientizare privind tragedia națiunii ucrainene și accentuarea sentimentului de condamnare a Holodomorului, o filă neagră din istoria poporului ucrainean.

Citiți în continuare…

,Naș holos”, Nr. 364

,Naș holos”, Nr. 364

În această ediție, puteți citi:  • Alegeri parlamentare – 2024 • Taras Șevcenko și Bucovina (IV); • Mitropolitul...

Share This