Filialele UUR au marcat cea de-a 31-a aniversare a independenței Ucrainei

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Ziua Independenței Ucrainei – 24 August,  a fost sărbătorită, ca în fiecare an, prin mai multe manifestări organizate de filialele Uniunii Ucrainenilor din România – evenimente culturale, concerte, expoziții, întâlniri cu cetățeni ucraineni, ajunși în România din cauza războiului.

La Suceava, manifestările au fost organizate de UUR în parteneriat cu Asociația Institutul Bucovina și organizația Salvați Copiii, cu participarea, alături de etnicii ucraineni din județ, a numeroși refugiați din Ucraina, majoritatea femei și copii aflați în Suceava. După o rugăciune în limba ucraineană și discuții pe diferite teme, atmosfera de sărbătoare a fost întregită de cântece ucrainene, interpretate de grupul vocal ”Ucrainencele”, format din refugiate care fac repetiții la sediul UUR. Participanții s-au mai putut bucura de o expoziție de desene realizate de copiii refugiați din Ucraina, urmată de cântece la chitară, un flashmob, iar în final au fost lansate baloane albastre și galbene, culorile steagului ucrainean.

În Caraș-Severin, Ziua Independenței Ucrainei a fost celebrată printr-un eveniment la care au participat mai mulți reprezentanți ai organizațiilor locale și membri ai comitetului filialei județene. S-a vorbit despre contextul proclamării independenței Ucrainei față de Moscova și apariției noului stat ucrainean, totul încheindu-se cu un scurt program artistic al corului Glasul Ucrainenilor.

La Galați, de Ziua Independenței Ucrainei, filiala locală a UUR împreună cu Asociația JRS România, au oferit, de asemenea, mai multe momente de bucurie și speranță pentru refugiații ucraineni, cu distracție, zâmbete și muzică ucraineană!

La Timișoara, evenimentele dedicate Zilei Independenței Ucrainei au debutat cu inaugurarea picturii murale „Stand With Ukraine”, semnată de artistul local Andrei Drăgan și realizată pe un perete al Căminului 15, din cadrul Universității de Vest. La ceremonie au fost prezenți numeroși refugiați ucraineni, reprezentanți ai Filialei Timiș, organizațiile implicate în ajutorarea acestora și nu în ultimul rând, primarul Municipiului Timișoara, Dominic Fritz. Manifestările au continuat cu un picnic intercultural organizat la Casa Tineretului, unde toți cei prezenți au putut gusta din variatele preparate culinare ucrainene, iar copiii au participat la diverse activități recreative și ateliere de pictură. UUR Timiș a fost prezent cu un stand expozițional de reviste, cărți, dicționare, ziare și costume tradiționale. Evenimentele dedicate celor 31 de ani de independență a Ucrainei s-au încheiat cu un concert în centrul urbei și proiecții de video mapping pe fațada Operei Naționale Române, inspirate de lucrările Mariei Prymachenko, cea mai importantă figură în domeniul artei naive din țara vecină. Ziua Independenței Ucrainei a fost marcată, de asemenea, la Casa de Cultură a Ucrainenilor din Timiș și la Biserica Ortodoxă Ucraineană din Timișoara. 

Ucrainenii din Tulcea au sărbătorit  Ziua Independenței Ucrainei printr-o manifestare desfășurată la sediul Filialei UUR din acest oraș, la care au participat și oaspeți din Ucraina: decanul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității din Odesa, Veaceslav Kușnir si pro-decanul pentru activitate științifică de la aceeași facultate, Nataliia Petrova. Domnul Kușnir a prezentat mai multe volume dedicate istoriei și culturii ucrainenilor din Dobrogea de Nord. Grupurile vocale ale organizațiilor din cadrul filialei tulcene, inclusiv cel nou înființat, din Telița, au prezentat un program de cântece ucrainene.

Acţiuni aniversare dedicate celebrării a 31 de ani de la proclamarea independenței Ucrainei au fost organizate în această perioadă și de alte filiale ale Uniunii Ucrainenilor din România.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This