Gala Maramureșeană din Banat organizată la Lugoj, județul Timiș

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Ucrainenii maramureșeni din zona de vest a țării și-au scos straiele tradiționale din cuferele de zestre, pe 28 octombrie, la ,,Gala Maramureșeană din Banat”. Evenimentul a avut loc în Municipiul Lugoj, și tot acolo s-au reunit ansamblurile artistice din localitățile unde trăiesc, compact, etnicii ucraineni veniți din zona de nord a țării.

În straie de sărbătoare, spectacolul a fost o explozie de bucurie și cântec. Pe scenă au urcat ,,Veselii Ditociche”- comuna Știuca. Corul ,,Kedrovena”- Petroasa Mare, ,,Perlenca”- comuna Bethausen, iar din satul Remetea Mică au fost prezenți copiii de la ,,Remeteanca” și ,,Veselii Dzvinocike”, coordonați de Ana și Nicoleta Hrin. Nu a lipsit corul din Criciova și cel mai recent grup de dansatori, înființat în comuna Variaș, ”Smericica”.

Printre invitați s-au numărat ansamblul ,,Zelenei Lestocioc”, din Sălbăgelul Nou, județul Caraș-Severin, grupul de refugiați din Ucraina ,,UKrainsKi Mriyi” și artistul Nicolae Hrin, care a interpretat la nai un colaj de cântece specifice ucrainenilor maramureșeni.

La evenimentul plin de voie bună au mai fost prezenți reprezentanții organizațiilor locale, profesorii de limba și literatura ucraineană, inspectorul școlar de specialitate, Maria Szabo Condrei și președintele Filialei Timiș, a Uniunii Ucrainenilor din România, Gheorghe Hleba.

Citiți în continuare…

Share This