Grupurile de Prietenie – un excelent instrument de cooperare diplomatică

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

În actualul context geopolitic turbulent, unul dintre atributele care pot spori relevanța României în plan extern îl reprezintă parteneriatele bilaterale și multilaterale de nivel strategic. Parlamentul României dispune de un excelent instrument de cooperare diplomatică și de relații externe, Grupurile de Prietenie, încă insuficient valorificat.

De la tribuna Camerei Deputaților deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, ales recent Președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina, a subliniat că actualul context extern ne obligă să valorificăm mai mult acest instrument.

”Putem construi mai fin și pe termen lung parteneriate externe care vor garanta prezența robustă a României în lume. A sosit timpul ca și diplomația parlamentară să fie utilizată la maximum pentru consolidarea rolului și poziției României în plan extern. Din această perspectivă, Grupurile de prietenie din Parlamentul României pot redeveni instrumente de suport pentru construirea de parteneriate relevante”, a declarat reprezentantul comunității ucrainene în Parlamentul României.

Nicolae-Miroslav Petrețchi a mai spus că unul dintre aceste Grupuri de prietenie este cel cu Ucraina. ”Un parteneriat puternic, de nivel strategic, cu Ucraina, răspunde nevoilor și intereselor României. El completează armonios o țesătură ingenioasă de politică externă, care se bazează pe parteneriate strategice emblematice, precum cele cu SUA, Marea Britanie, Franța, Polonia sau Turcia. El mărește relevanța regională a României, alături de parteneriatul special cu Republica Moldova și de politicile noastre regionale solide în regiunea extinsă a Mării Negre”, a afirmat deputatul Uniunii Ucrainenilor din România.

În opinia sa, consolidarea relațiilor dintre România și Ucraina trebuie să reprezinte o prioritate permanentă, iar obiectivul pe termen lung trebuie să rămână conturarea unei relații bilaterale de parteneriat strategic, cu utilizarea la maximum a instrumentelor de colaborare parlamentară. ”Cooperarea parlamentară poate reprezenta un model de bune practici în crearea acestui parteneriat strategic”, – consideră Nicolae-Miroslav Petrețchi.

Deputatul și-a exprimat intenția de a relansa colaborarea cu Grupul de deputați pentru relațiile interparlamentare cu România din cadrul Radei Supreme a Ucrainei, subliniind, totodată, necesitatea mobilizării reprezentanților instituțiilor administrației publice centrale și locale, pentru a le capacita la efortul de ridicare a relației bilaterale la nivel de parteneriat strategic.

”Viitorul Parteneriat Strategic dintre România și Ucraina va deschide oportunități istorice în relațiile bilaterale, dar și în consolidarea relațiilor dintre România, Ucraina și Republica Moldova și în reconstruirea arhitecturii de securitate în regiunea Mării Negre în conformitate cu interesele României. Viitorul depinde de modul în care vom construi răspunsuri coezive și credibile la amenințări externe. Parlamentul României este parte a acestui răspuns”, a conchis Nicolae-Miroslav Petrețchi.

Citiți în continuare…

Share This