Integrare educațională și culturală transfrontalieră pentru dezvoltare profesională

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Reprezentanții Colegiului Național “Mihai Eminescu” Suceava și ai Colegiului Pedagogic din cadrul Universității “Iurii Fedkovici” din Cernăuți, Ucraina, s-au întâlnit în cadrul unei mese rotunde, pe 18 iulie, pentru a discuta implementarea Proiectului Internațional “Integrare educațională și culturală transfrontalieră pentru dezvoltare profesională”.

Echipa de la Colegiul Național “Mihai Eminescu” Suceava a fost formată din: prof. dr. Silvia-Corina Nuțu (director), prof. dr. Mihaela-Delia Martineac, prof. dr. Popescu Anamaria, prof. Hopulele Marcela, prof. Divisevici Ana-Maria, prof. Timoficiuc Ana-Maria, secretar Diana Siretian, contabil Doniga Dorina.

Delegația de la Colegiul Pedagogic din cadrul Universității “Iurii Fedkovici” din Cernăuți a fost alcătuită din: prof. dr. Natalia Paliy (director), prof. Dmytro Bachinskiy și prof. Iurii Fedoriak.

Proiectul Internațional “Integrare educațională și culturală transfrontalieră pentru dezvoltare profesională” este inițiat de Colegiul Pedagogic din cadrul Universității “Iurii Fedkovici”, având ca parteneri Colegiul Național “Mihai Eminescu” Suceava și Consiliul Regional Cernăuți. Deși nu este partener eligibil, Filiala UUR Suceava, prin președintele Ilie Sauciuc, susține acest parteneriat și toate colaborările colegiului “Mihai Eminescu” cu școli din Ucraina.

Scopul demersului este de a valorifica contextul geopolitic și moștenirea culturală comună româno-ucraineană pentru a promova educația reciprocă în beneficiul elevilor și profesorilor celor două colegii. Dacă va fi aprobat, proiectul se va desfășura în ianuarie-iunie 2025 și septembrie 2025-februarie 2026.

Acesta va include: schimburi de experiență între instituțiile de învățământ/ stagii de perfecționare pentru cadrele didactice/ competiții sportive și activități artistice/ seminarii și ateliere metodice/ conferințe dedicate cercetărilor în domeniul pedagogic/ realizarea unui cabinet de metodici aplicate și a unui cabinet de limba ucraineană în cadrul Colegiului Național “Mihai Eminescu” Suceava/ construirea unui complex sportiv multifuncțional/ amenajarea unei săli de conferințe/ amenajarea unui spațiu educațional digital multifuncțional în cadrul Colegiului Pedagogic Cernăuți.

Proiectul a fost gândit pentru a sprijini cercetarea, excelența în educație, dezvoltarea profesională și modernizarea unor sectoare din infrastructura educațională a celor două unități de învățământ.

UUR susține și se implică în inițiative transfrontaliere care construiesc punți între comunități și îmbogățesc peisajul educațional și cultural.

Citiți în continuare…

Share This