Manifestare ”130 de ani de la nașterea poetului și publicistului Pavlo Tychyna”

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Filiala Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România împreună cu specializarea Limba și literatura ucraineană din cadrul Departamentului de limbi și literaturi slave au organizat, în regim online, la data de 20 noiembrie a.c., manifestarea cultural-științifică dedicată celor „130 de ani de la nașterea poetului și publicistului Pavlo H. Tychyna”.

Despre parcursul literar, existențial și civic al lui Pavlo Tychyna precum și despre particularitățile stilistice ale liricii sale a vorbit doamna lector dr. Cristina Silaghi, în comunicarea „Universul liric al lui Pavlo H. Tychyna”. Moderatoarea acțiunii, lector dr. Mihaela Herbil, a evidențiat aspecte mai puțin cunoscute din viața și activitatea omului de cultură omagiat, subliniind erudiția acestuia precum și calitatea sa de traducător.

Au urmat vizionarea unui film documentar dedicat lui Pavlo Tychyna, din seria Hra doli (Jocul destinului), și un moment poetic, care a constat în citirea de către participanți a unor poezii și poeme ale poetului omagiat.

La manifestare a fost prezenți prezențe cadrele didactice universitare: directorul de departament lector dr. Balázs Katalin, lector dr. Judit Bartalis, lector dr. Cristina Silaghi, lector dr. Mihaela Herbil, redactorul-șef al revistei Clopoțel, Lyudmyla Dorosh, redactorul aceleiași reviste, jurnalista Olga Senyshyn, studenții și membrii Filialei clujene a UUR, Mara Rus și Diana Spivaliuc.

Evocarea personalității creatoare a lui P. Tychyna a avut loc într-o atmosferă deosebit de relaxantă, plăcută și productivă, asigurată de toți cei prezenți.

Citiți în continuare…

Share This