Manifestare dedicată aniversării a 207 ani de la nașterea poetului T.Șevcenko

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Filiala Botoșani a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat o manifestare specială dedicată aniversării a 207 ani de la nașterea poetului ucrainean Taras Șevcenko. Cel mai important eveniment aniversar al ucrainenilor de pretutindeni, care se desfășoară în mod tradițional în luna martie, a fost amânat pentru luna mai din cauza pandemiei de coronavirus.

Festivitățile au avut loc în zilele de vineri, 28 mai, la sediul Filialei Botoșani a Uniunii Ucrainenilor din România din localitatea Rogojești, comuna Mihăileni, sâmbătă, 29 mai, în sala de conferințe a Complexului Belvedere din municipiul Botoșani și duminică, 30 mai, la Căminul Cultural din comuna Cândești.

La manifestări au participat peste 100 de persoane, membri, reprezentanți și conducători ai comunității ucrainene din România, oficialități locale și oaspeți de seamă din Ucraina. Festivitățile au debutat cu intonarea Imnurilor naționale ale României și Ucrainei, urmată de activități festive, discursuri și programe artistice susținute de Ansamblul ”Vyshyvanka” din  Volcineții Vechi și grupul vocal ”Verbycenka” din Stercea, ambele din Ucraina, și ansamblurile ”Primăvara” din Rogojești și „Florile Bucovinei” din Cândești, România. Octogenarul rapsod popular, Vasile Scutelnicu, acompaniat la acordeon de Sorin Șeucaliuc, a încântat publicul prezent cu o suită de doine și cântece populare ucrainene.

La Rogojești a fost prezent și președintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi. Parlamentarul a salut inițiativa organizării acestui eveniment, le-a mulțumit celor prezenți pentru participare și a subliniat importanța conservării şi promovării valorilor și tradițiilor ucrainene.

Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, prezent la festivitățile dedicate lui Taras Șevcenko, a salutat contribuția minorității ucrainene la patrimoniul cultural al societății românești, menționând și rolul acesteia de punte de legătură între popoarele român şi ucrainean.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This