Marcăm, astăzi, trei ani de la declanșarea războiul de agresiune pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. Cele aproape 1100 de zile de război au avut consecințe dramatice – economice, umanitare, ecologice, politice și geopolitice, nu numai asupra Ucrainei și a regiunii noastre, ci și asupra Europei și lumii întregi. De trei ani suntem martorii celui mai sângeros conflict din Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial, în care Ucraina a pierdut peste 46.000 de militari, iar Rusia – cel puțin triplu, sute de mii de persoane au fost rănite, iar milioane de civili și-au pierdut locuințele sau au fost strămutați.
Această zi marchează nu doar un moment de reflecție asupra suferinței și rezistenței poporului ucrainean, ci și un apel pentru pace și solidaritate globală. Ucraina continuă să lupte pentru suveranitatea și integritatea sa teritorială, pentru valorile și principiile democratice, pe care le împărtășim cu toții, și rămâne ”scutul Europei” în fața imperialismul rusesc, de tip stalinist, în plină expansiune, fizică și hibridă. Cetățenii ucraineni luptă cu înverșunare pentru viitorul copiilor lor, pentru visul de trăi într-un stat liber, democratic, prosper și parte a marii familii europene și euro-atlantice.
Prin acțiunile sale, Rusia continuă să sfideze normele și principiile dreptului internațional, și rămâne cea mai mare amenințare de securitate, nu doar pentru vecinii săi, ci și pentru întreaga comunitate europeană și euro-atlantică, inclusiv pentru România, care a devenit o țintă a războiului hibrid al regimului de la Moscova. Țara noastră rămâne alături de Ucraina, de poporul ucrainean și susține dreptul său suveran de a-și apăra independența, integritatea teritorială și parcursul democratic și european.
În cei trei ani de război, România a demonstrat că este un vecin și prieten de încredere, a fost parte activă a eforturilor de sprijinire a Ucrainei și a poporului ucrainean, care trăiește una dintre cele mai tragice perioade din istoria sa. Am primit cu brațele deschise milioane de refugiați, forțați să fugă din calea războiului, am facilitat exporturi de mărfuri ucrainene pe Marea Neagră, atunci când Rusia a blocat porturile ucrainene, am fost un adevărat hub umanitar pentru Ucraina, și am oferit ajutoare militare consistente, inclusiv un sistem de rachete sol-aer Patriot, care apără în prezent populația civilă și infrastructura critică a Ucrainei.
Salut poziția Statului român de a rămâne alături de Ucraina și, împreună cu aliații săi din NATO și Uniunea Europeană, de a participa la tratativele de pace și la reconstrucția post-conflict a Ucrainei. Este important ca țările democratice să rămână unite în sprijinul Ucrainei, oferind ajutor militar, economic și diplomatic. Solidaritatea noastră poate face diferența, iar o Ucraină puternică și stabilă va contribui la restabilirea păcii și asigurarea securității în Europa!