Ziua Minorităților Naționale, marcată în România pe 18 decembrie, este un prilej de reflexie asupra rolului pe care minoritățile naționale îl au în dezvoltarea societății românești, nu doar pluraliste şi democratice, ci și multiculturale, în care diferite culturi, grupuri naționale sau etnice conviețuiesc pașnic într-un spațiu dominat de toleranță, incluziune, înțelegere, respect reciproc, ca premise esențiale pentru o dezvoltare durabilă a statului român.
Protejarea minorităților naționale reprezintă un principiu esențial al unei societăți democratice și echitabile. Diversitatea culturală, lingvistică și etnică este o valoare de care trebuie să fim mândri și pe care trebuie să o protejăm cu grijă. Fiecare minoritate națională are o contribuție unică la patrimoniul și identitatea națională, iar respectul pentru drepturile și libertățile minorităților este esențial pentru o conviețuire armonioasă.
Asigurarea unui cadru legal și social care să protejeze minoritățile naționale nu numai că sprijină diversitatea, dar contribuie și la dezvoltarea unui climat de înțelegere, toleranță și respect reciproc. Este datoria fiecărei națiuni să protejeze și să promoveze drepturile fundamentale ale tuturor cetățenilor, indiferent de originea lor națională. Importanța conviețuirii interetnice constă în faptul că promovează dialogul, înțelegerea și respectul reciproc între grupuri etnice diverse, contribuind astfel la construirea unei societăți mai echitabile, stabile și prospere.
România rămâne un model european în privința protecției persoanelor aparținând minorităților naționale, reușind, prin politicile sale în acest domeniu, să asigure un climat de conviețuire armonioasă, atât între acestea, cât și cu majoritatea. Statul român nu numai că recunoaște și garantează dreptul minorităților naționale la păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice si religioase, dar le și implică în luarea deciziilor cu privire la societatea românească, în ansamblul său.
În acest sens, deosebit de important este dreptul la reprezentare în Parlament, consfințit în articolul 59 din Constituție. Astfel, prin prezența lor în forul legislativ, minoritățile naționale au contribuit, în ultimii treizeci de ani, la consolidarea democrației parlamentare, asigurarea stabilității politice și macro-economice a României.
Uniunea Ucrainenilor din România, organizație reprezentativă parlamentară a comunității ucrainene și membră a Consiliul pentru Minoritățile Naționale din România, rămâne ferm angajată în consolidarea poziției României în Uniunea Europeană și NATO, creșterea rolului și eforturilor sale ca factor de stabilitate și promovare a valorilor UE în regiune, inclusiv din perspectiva promovării spiritului de toleranță și a dialogului intercultural, respectului reciproc, înțelegerii şi cooperării între toți cetățenii, indiferent de identitatea etnică, culturală, lingvistică ori religioasă a acestora.
Cu ocazia Zilei Minorităților Naționale, vă transmit cele mai sincere urări de bine, în acest moment important, care celebrează diversitatea culturală și etnică a României.
Sper ca respectul reciproc, înțelegerea și solidaritatea să ne ghideze în fiecare zi, iar valorile comune să ne unească, și vă doresc o zi plină de armonie și înțelegere, în care să ne amintim de importanța promovării drepturilor și libertăților tuturor cetățenilor, indiferent de apartenența națională. La mulți ani tuturor!