Pelerinaj pentru credincioșii ucraineni din Reșița, organizat de UUR

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

În această perioadă a reculegerii și rugăciunii credincioșii ucraineni din Reșița, Caransebeș, Copăcele, Zorile, Cornuțel și Sălbăgelu Nou au participat duminică, 21 aprilie, la un pelerinaj cu însemnătate profund religioasă la mănăstiri recunoscute din județ. Filiala Caraș-Severin a Uniunii Ucrainenilor din România a fost inițiatoarea acestui demers spiritual, care a consolidat legăturile de credință între membrii comunității ucrainene.

Pelerinajul a început cu o oprire la Mănăstirea “Acoperământul Maicii Domnului” din Călugăra, un lăcaș de cult înființat în anul 1859, cu o istorie bogată și cu o semnificație specială pentru localnici, dar și pentru credincioșii veniți din împrejurimi. Participarea la Sfânta Liturghie în această mănăstire a fost un moment de profundă spiritualitate, reunind credincioșii în rugăciune și contemplare.

Călătoria spirituală a continuat cu vizita la Mănăstirea Nera, situată într-un cadru natural impresionant, aproape de localitatea Sasca Montană, așezământ monahal pus sub ocrotirea Sfintei Treimi și a Cuvioasei Parascheva, un punct de referință pentru credincioșii care caută liniște sufletească și apropiere de divinitate.

Ultima oprire a fost făcută la Mănăstirea “Sf. Proroc Ilie Testiveanu” Vasiova cu o istorie ce merge până în anul 1905, an când s-a pus piatra de temelie a mănăstirii. Este cunoscută pelerinilor drept Mănăstirea „Sf Ilie de la Izvor”, recunoaștere acordată ca urmare a existenței unui izvor de apă, presupus a avea puteri miraculoase.

Participarea la acest pelerinaj în pragul sărbătorilor pascale a oferit credincioșilor ucraineni oportunitatea de a se reconecta cu tradițiile spirituale, într-o perioadă în care rememorarea Învierii Domnului ocupă un loc central în viața religioasă. A fost o experiență înălțătoare, care a subliniat importanța credinței pentru comunități și a tradițiilor religioase în viața fiecărui credincios.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This