Ședința Consiliului (Radei) UUR și deplasare în județul Tulcea

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Situația Ucrainei, ca urmare a invaziei Federației Ruse, ajutorarea refugiaților veniți în România, dar și a ucrainenilor rămași în zonele afectate de război au constituit principalele teme de dezbatere la ședința Consiliului (Rada) UUR, care a avut loc joi,16 iunie.

Un subiect foarte important dezbătut în cadrul ședinței a fost și cel care vizează Recensământul Populației și Locuințelor. Reprezentanții UUR au atras atenția că fiecare etnic ucrainean din România trebuie să-și declare identitatea etnică, lingvistică și religioasă, aspect cu un impact determinant pentru comunitate din punct de vedere al fundamentării politicilor guvernamentale centrale și locale, precum și al dezvoltării teritoriale, în anii următori.

Totodată, pe ordinea de zi s-au aflat analizarea referatelor și devizelor trimise de către filialele UUR și comisiile de specialitate pentru luna iulie, prezentarea investițiilor, activitatea liderului UUR, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, și diverse probleme organizatorice interne.

Miercuri, 15 iunie, Filiala Galați a UUR și-a ales un nou președinte, în persoana doamnei Ileana Leon. La alegeri au participat președintele Uniunii Ucrainenilor din România, președinții filialelor Arad, Bihor și Caraș-Severin, precum și  secretarul UUR. Alegerile s-au desfășurat în urma decesului fostului președinte UUR Galaţi, Vichentie Nicolaiciuc.

Ulterior, în perioada 17-18 iunie, președintele UUR Nicolae Petrețchi, împreună cu membrii conducerii Uniunii, au avut mai multe întâlniri de lucru cu reprezentanți ai administrației publice locale, inclusiv cu primarul localității Crișan, Silviu Florin Rahău și preotul localității Caraorman, Angelo Florian Dumitrescu, unde au prezentat și discutat problemele cu care se confruntă etnicii ucraineni din județul Tulcea. De asemenea, deputatul a vizitat o parte din organizațiile locale ale filialei UUR Tulcea, unde s-a întâlnit cu membri din comunitatea ucraineană, întâlnire în care s-au prezentat problemele cu care se confruntă etnicii ucraineni la nivel de județ și localitate.

Citiți în continuare…

Share This