Ședința ordinară a Consiliului (Radei) UUR la Sighetu Marmației

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Joi, 31 martie 2022, a avut loc ședința ordinară a Consiliului (Radei) Uniunii Ucrainenilor din România. Ședința a fost convocată de președintele UUR, Nicolae Miroslav Petrețchi, și s-a desfășurat la Sighetu Marmației, județul Maramureș.

Participanții au discutat despre situația din Ucraina, ca urmare a invaziei Federației Ruse, și implicarea UUR în colectarea și transportul de ajutoare umanitare, precum și susținerea cetățenilor ucraineni, ajunși pe teritoriul României. De asemenea, au fost prezentate și dezbătute soluții pentru o mai bună organizare și desfășurare a Recensământului populației și locuințelor din România, cu accent pe autorecenzare, și campanii de informare a membrilor comunității cu privire la importanța declarării, fără rețineri, a identității etnice.

La ședința Consiliului UUR, a participat și vicarul Nicolae Lauruc, care a vorbit despre modul în care Vicariatul Ortodox Ucrainean se implică în procesul de autorecenzare, prin demersuri de conștientizare a importanței recensământului pentru dezvoltarea comunităților din România, inclusiv a celei ucrainene, recomandând enoriașilor să apeleze la suportul tehnic, logistic și informațional oferit de Uniunea Ucrainenilor din România.

Totodată, în cadrul ședinței a fost discutată situația financiar contabilă pe luna februarie. Au fost dezbătute și aprobate 85 de referate de necesitate pentru luna aprilie 2022 și 20 de devize estimative privind organizarea de acțiuni specifice, dedicate promovării culturii și tradițiilor ucrainenilor din România, şi anume: „Concurs de recitare a poeziei ucrainene” – faza județeană, „Concursul de recitare a poeziei ucrainene” – etapa națională, „Întâlnire cu tinerii ucraineni”, „Călătoria mea multiculturală – diversitatea mea multiculturală”, „Festivalul interetnic – Simfonii de primăvară” – ediția a VII- a, „205 ani de la nașterea scriitorului ucrainean Mykola Kostomarov”, „110 ani de la nașterea scriitorului ucrainean M. Stelmah”, ”115 ani de la nașterea scriitoarei Irina Vilde”, „Tradiția încondeierii ouălor la ucraineni” etc.

Invitați să participe la Consiliului (Radei) UUR, inspectorii școlari ai minorității ucrainene din cadrul IȘJ Maramureș, Timiș și Suceava au prezentat problemele cu care se confruntă învățământul în limba ucraineană, inclusiv cele de organizare a etapei naționale a Olimpiadei de Limbă și Literatură Ucraineană.

De asemenea, au fost analizate şi aprobate propunerile privind angajarea de personal nou la filiale și trimiterea de adrese de mulțumire tuturor organizațiilor care au susținut și susțin Ucraina și poporul ucrainean, inclusiv prin organizarea unor  manifestații împotriva invaziei ruse în Ucraina.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This