D.Kuleba a avut o întrevedere cu membrii comunităţii ucrainene din România

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, care efectuează, în perioada 7-8 septembrie 2020, o vizită oficială în România, în prima zi a vizitei a avut o întâlnire cu membri ai comunității ucrainene din România, la sediul Ambasadei Ucrainei în România.

Șeful diplomației ucrainene a salutat activitatea desfășurată de Uniunea Ucrainenilor din România pentru păstrarea și promovarea identității etnice, culturale și lingvistice a minorității ucrainene  din România, subliniind importanța păstrării legăturii cu țara-mamă.

În cadrul discuțiilor, ministrul afacerilor externe a anunțat că Ucraina va deschide la Sighetu Marmației un nou Consulat, de serviciile căruia vor beneficia ucrainenii din stânga Tisei. „Am decis înființarea unui consulat în municipiul Sighetu Marmației, știu că această localitate este foarte importantă pentru ucrainenii din România. Noul consulat va oferi acces la servicii de calitate și, totodată, va deveni un instrument pentru o cooperare mai bună cu dumneavoastră în vederea păstrării culturii ucrainene și a consolidării relațiilor dintre Ucraina și România,” a subliniat diplomatul ucrainean.

Cu această ocazie, Dmytro Kuleba i-a înmânat președintelui Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae Miroslav Petrețchi, Ordinul Național „Pentru Merit”, Clasa a III-a, conferit de Președintele Volodymyr Zelenski, ”pentru contribuția semnificativă la consolidarea prestigiului internațional al Ucrainei, la dezvoltarea cooperării interstatale și pentru implicarea în activități civice”.

La rândul său, Nicolae Miroslav Petrețchi a prezentat activitatea Uniunii Ucrainenilor din România, rolul pe care îl are UUR în păstrarea și dezvoltarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a comunității ucrainene, subliniind sprijinul  substanțial, pe care statul român îl acordă cetăţenilor români aparţinând minorităţilor naţionale, inclusiv etnicilor ucraineni, în păstrarea și afirmarea identității.

Dmytro Kuleba i-a invitat pe reprezentanții comunității ucrainene din România să se alăture eforturilor Ministerului de Externe al Ucrainei de elaborare a noii strategii privind ucrainenii din afara granițelor. ”Invit Uniunea Ucrainenilor din România să delege un reprezentant, care va avea ca sarcină să se asigure că interesele comunității ucrainene din România sunt luate în considerare, astfel încât să poată fi elaborat un instrument care să țină cont de specificul tuturor comunităților ucrainene,” a declarat șeful diplomației ucrainene.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 361

,,Naș holos”, Nr. 361

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (II); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This