O prestigioasă conferință internațională a avut loc la Universitatea de Stat “Iurii Fedkovich” din Cernăuți, Ucraina, în perioada 19-20 aprilie, și a atras participarea unei delegații de marcă a UUR de la Colegiul Național “Mihai Eminescu” Suceava. Evenimentul, numit „Primele încercări de cercetare: investigații, rezultate, perspective”, a reunit specialiști și viitori pedagogi din România, Ucraina și Republica Moldova, punând accent pe aspecte ale educației moderne.
Delegația suceveană a Uniunii Ucrainenilor din România, formată din directorul Colegiului, prof. dr. Silvia-Corina Nuțu, alături de profesorii Martineac Mihaela-Delia, Popescu Ana-Maria, Hopulele Marcela și Timoficiuc Ana-Maria, a avut ocazia să împărtășească experiențe și să dezbată tendințele curente în predarea disciplinelor lingvistice, mathematică, educație fizică, arte și alte domenii relevante pentru formarea viitorilor educatori.
Unul dintre momentele semnificative a fost semnarea Protocolului de colaborare pentru Proiectul Internațional “Elevi acum, profesori în devenire”, demers ce presupune un parteneriat între Colegiul Național “Mihai Eminescu” Suceava- director prof. dr. Silvia-Corina Nuțu, Colegiul Pedagogic din Cernăuți- director prof. Natalia Paliy și Uniunea Ucrainenilor din România, Filiala Suceava- președinte Ilie Sauciuc. Proiectul, coordonat de prof. Martineac Delia și prof. Bachinskiy Dmytro, se angajează să dezvolte competențele pedagogice ale elevilor prin 9 activități educaționale, culturale și științifice planificate pentru 2024, oferind o platformă solidă pentru viitorii pedagogi.
Participarea activă a peste 50 de elevi și a profesorilor lor proveniți de la colegiile pedagogice din Suceava, Cernăuți, Chortkiv și Sambor- Ucraina, Soroca- Republica Moldova la prezentările lucrărilor demonstrează angajamentul ferm către îmbunătățirea și inovarea constantă în domeniul educațional. Conferința a subliniat importanța colaborării transfrontaliere în formarea viitorilor profesori și a deschis noi perspective pentru schimburile educaționale între România, Ucraina și Republica Moldova.
Delegația din Suceava a fost prezentă și la evenimentul “Festivalul Internațional “Ucraina unește. UA united”, ediția a doua, organizat sub patronajul Administrației Regionale de Stat Cernăuți. Desfășurată pentru a pune în valoare tinerele talente, reuniunea a atras peste 800 de participanți din diverse regiuni ale Ucrainei. Prof. dr. Silvia -Corina Nuțu a făcut parte din juriul secțiunii “Artă plastică și artă populară”, iar prof. Martineac Delia a jurizat, alături de prestigioși specialiști în domeniu, secțiunea “Artă coregrafică”. Fondurile colectate în perioada celor 3 zile de festival-concurs vor fi direcționate către Forțele Armate ale Ucrainei.