Specialiști și viitori pedagogi din România, Ucraina și R. Moldova, la Cernăuți

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

O prestigioasă conferință internațională a avut loc la Universitatea de Stat “Iurii Fedkovich” din Cernăuți, Ucraina, în perioada 19-20 aprilie, și a atras participarea unei delegații de marcă a UUR de la Colegiul Național “Mihai Eminescu” Suceava. Evenimentul, numit „Primele încercări de cercetare: investigații, rezultate, perspective”, a reunit specialiști și viitori pedagogi din România, Ucraina și Republica Moldova, punând accent pe aspecte ale educației moderne.

Delegația suceveană a Uniunii Ucrainenilor din România, formată din directorul Colegiului, prof. dr. Silvia-Corina Nuțu, alături de profesorii Martineac Mihaela-Delia, Popescu Ana-Maria, Hopulele Marcela și Timoficiuc Ana-Maria, a avut ocazia să împărtășească experiențe și să dezbată tendințele curente în predarea disciplinelor lingvistice, mathematică, educație fizică, arte și alte domenii relevante pentru formarea viitorilor educatori.

Unul dintre momentele semnificative a fost semnarea Protocolului de colaborare pentru Proiectul Internațional “Elevi acum, profesori în devenire”, demers ce presupune un parteneriat între Colegiul Național “Mihai Eminescu” Suceava- director prof. dr. Silvia-Corina Nuțu, Colegiul Pedagogic din Cernăuți- director prof. Natalia Paliy și Uniunea Ucrainenilor din România, Filiala Suceava- președinte Ilie Sauciuc. Proiectul, coordonat de prof. Martineac Delia și prof. Bachinskiy Dmytro, se angajează să dezvolte competențele pedagogice ale elevilor prin 9 activități educaționale, culturale și științifice planificate pentru 2024, oferind o platformă solidă pentru viitorii pedagogi.

Participarea activă a peste 50 de elevi și a profesorilor lor proveniți de la colegiile pedagogice din Suceava, Cernăuți, Chortkiv și Sambor- Ucraina, Soroca- Republica Moldova la prezentările lucrărilor demonstrează angajamentul ferm către îmbunătățirea și inovarea constantă în domeniul educațional. Conferința a subliniat importanța colaborării transfrontaliere în formarea viitorilor profesori și a deschis noi perspective pentru schimburile educaționale între România, Ucraina și Republica Moldova.

Delegația din Suceava a fost prezentă și la evenimentul “Festivalul Internațional “Ucraina unește. UA united”, ediția a doua, organizat sub patronajul Administrației Regionale de Stat Cernăuți. Desfășurată pentru a pune în valoare tinerele talente, reuniunea a atras peste 800 de participanți din diverse regiuni ale Ucrainei. Prof. dr. Silvia -Corina Nuțu a făcut parte din juriul secțiunii “Artă plastică și artă populară”, iar prof. Martineac Delia a jurizat, alături de prestigioși specialiști în domeniu, secțiunea “Artă coregrafică”. Fondurile colectate în perioada celor 3 zile de festival-concurs vor fi direcționate către Forțele Armate ale Ucrainei.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This