Ucrainenii din Iași au marcat Ziua Internațională a Limbii Materne

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

În perioada 19-21 februarie, la sediul filialei Iași a Uniunii Ucrainenilor din România și, respectiv, în sala de spectacole “Diotima” a Casei de Cultură “Mihai Ursachi” a municipiului Iași, au avut loc o serie de acțiuni dedicate Zilei Internaționale a Limbii Materne.

Astfel, în perioada 19-20 februarie, la sediul filialei, a avut loc o expoziție de carte și fotografii sub sloganurile ”Odă pentru scriitori” și ”Cuvântul va salva lumea”, iar în data de 21 februarie, la Casa de cultură ”Mihai Ursache” a avut loc un simpozion cu participarea reprezentanților minorităților naționale și a oameni de cultură și artă din Iași.

În cadrul simpozionului a avut loc un spectacol de muzică și poezie. Grupul ”Veselka” de la filiala UUR-Iași a prezentat dansuri populare ucrainene. De asemenea, a avut loc lansarea cărții ”Baro Manus – Povestirile unui om care a crescut mare”, autor Lenuța Neacșu, reprezentanta minorității rome.

Reprezentanții comunităților etnice din Iași: ucrainene, armene, evreiești, poloneze, rome și a rușilor-lipoveni au prezentat aspecte din activitatea comunităților lor, axându-se în special, pe problematica conservării și promovării tradițiilor culturale și a limbii materne.

Citiți în continuare…

Share This