Ucrainenii din România, în vizită în Ucraina printr-un proiect al ADDDD Tulcea

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

23 Jul, 2021

Tineri ucraineni, membri ai filialei tulcene a Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), au participat zilele trecute la un study-tour în Ucraina, acţiunea fiind inclusă în activităţile unui proiect european derulat de Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării (ADDDD), informează AGERPRES.

Proiectul ‘Valorificarea identităţii culturale şi a istoriei comune pentru dezvoltarea turismului în zona de graniţă a Dunării de Jos’ a început în luna februarie a anului trecut şi ar fi trebuit să se încheie luna viitoare, însă, în contextul crizei sanitare, iniţiatorii au depus o cerere de prelungire a acestuia cu şase luni.

”În cadrul proiectului s-au cumpărat 50 de costume populare româneşti şi 50 de costume populare ucrainene pe care nu le-am livrat încă, fiindcă a trebuit să facem demersuri inclusiv pentru scutirea de taxe vamale şi de TVA pentru aceste bunuri, fapt ce nu a fost deloc uşor pentru partea română. De altfel, ucrainenii nu au obţinut nici acum aceste scutiri. Am realizat două din ghidurile prevăzute în proiect, am realizat study-tour şi urmează un altul peste două săptămâni, atunci când în judeţul Tulcea vor ajunge şi românii din Ucraina”, a declarat, pentru AGERPRES preşedintele ADDDD, Octavian Motoc.
El a amintit că partea românească a cumpărat costume tradiţionale româneşti pentru partenerii de peste Dunăre, iar cei din Ucraina au cumpărat costume tradiţionale ucrainene pentru comunitatea din România şi a menţionat că la vizita de studiu în Ucraina au participat tineri din Chilia Veche, Sulina, Caraorman, Letea, Crişan şi Tulcea.

Unul dintre participanţii la study-tour, Mădălina Vlad, în vârstă de 30 de ani, din Chilia Veche, a apreciat acţiunea din proiect. ”Stând la Chilia Veche, ne-am dorit mereu să ajungem pe malul celălalt al Dunării. Am fost foarte curioşi şi suntem foarte încântaţi de experienţă. Am vizitat Ismail şi Odessa, iar study-tour-ul a fost foarte bine organizat”, a menţionat Mădălina Vlad.

Pentru preşedintele interimar al filialei teritoriale a UUR, Lucica Gherman, experienţa a fost una deosebită. ”Sunt de foarte puţină vreme preşedinte interimar, iar experienţa a fost importantă şi pentru că i-am cunoscut pe tinerii membri ai Uniunii şi a fost o şansă din acest punct de vedere”, a afirmat Lucica Gherman.

Proiectul european are drept scop iniţierea unor trasee turistice în zona de graniţă România-Ucraina, trasee a căror înfiinţare este încurajată şi de deschiderea punctului de trecere a frontierei cu bacul între Isaccea, judeţul Tulcea, România, şi Orlivka, regiunea Odesa, Ucraina. Integral pe www.agerpres.ro

Citiți în continuare…

Share This