UUR condamnă cu fermitate distrugerea barajului Nova Kakhovka

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Uniunea Ucrainenilor din România condamnă cu fermitate distrugerea barajului Nova Kakhovka din sudul Ucrainei și își exprimă profunda îngrijorare privind consecințele devastatoare ale acestei noi crime de război a Rusiei îndreptată împotriva populației civile.

Distrugerea barajului Kakhovka este o acțiune de o gravitate extremă, care generează un dezastru umanitar, economic și ecologic de proporții, cu un uriaș impact negativ asupra vieților oamenilor și a mediului înconjurător.

Evacuarea de urgență a zeci de mii de persoane din localitățile afectate de inundații reprezintă o nouă tragedie de neimaginat, o altă suferință umană de amploare, care afectează viețile și mijloacele de subzistență ale comunităților din avalul râului Nipru.

Pierderea a zeci de mii de hectare de teren agricol afectează dur economia, existând riscul de deșertificare  a unor suprafețe semnificative de teren și de distrugere a rezervelor de apă potabilă, cu numeroase alte consecințe greu de evaluat pe termen lung. 

Uniunea Ucrainenilor din România își exprimă solidaritatea cu populația afectată și cu autoritățile ucrainene, în acest nou context, și susține eforturile de gestionare a crizei umanitare, de protejare a vieților oamenilor și de reducere a impactului asupra mediului înconjurător.

În același timp, Uniunea Ucrainenilor din România își exprimă speranța că întreaga comunitate internațională va oferi sprijin și asistență promptă Ucrainei, pentru a face față acestei situații de urgență. Este necesară o colaborare internațională, precum și o  coordonare adecvată, pentru a gestiona consecințele devastatoare ale distrugerii barajului Kakhovka și pentru a ajuta la reconstruirea zonelor afectate.

Uniunea Ucrainenilor din România își exprimă solidaritatea și sprijinul față de populația ucraineană afectată și reafirmă importanța păstrării păcii și stabilității în regiune.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 361

,,Naș holos”, Nr. 361

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (II); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This