Ziua Drapelului Naţional al Ucrainei, celebrată de Clubul copiilor ucraineni din Cluj

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Sâmbătă, 14 septembrie a.c., „Clubul copiilor ucraineni” din cadrul Filialei Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România, a organizat un eveniment intitulat „Ziua Drapelului Național al Ucrainei”. Gazda acțiunii, Lyudmyla Dorosh, redactor-șef al revistei pentru copii „Clopoțelul”, editat sub egida UUR, a pregătit o serie de activități destinate copiilor.

În debutul acțiunii, au fost prezentate cele mai importante simboluri naționale ale Ucrainei, printre care și drapelul național. Participanții la eveniment, atât copiii ucraineni din România, cât și cei din Ucraina stabiliți în Cluj, au aflat că cele două culori de pe steagul ucrainean au mai multe semnificații. Din punct de vedere religios, galbenul reprezintă Creatorul, iar albastrul reprezintă tot ce este pământesc. Potrivit unei alte versiuni, acestea sunt simboluri ale celor două elemente primordiale ale naturii: apa și focul. Dar cea mai răspândită este versiunea potrivit căreia albastrul simbolizează cerul, iar galbenul reprezintă spicele de grâu de pe pământul ucrainean. Copiii au aflat cum s-a schimbat steagul de-a lungul timpului și când a fost înregistrat public pentru prima dată steagul actual albastru-galben, precum și despre recordurile stabilite de steagul ucrainean: cel mai lung, cel mai mare steag, steagul cu cel mai înalt mâner etc.

Kira Nestman, una dintre participantele constante la evenimente pentru copii, a recitat poezia lui Oleksandr Oles „Steagul nostru natal”. Iar, la finalul părții informativ-educative a evenimentului, copiii au ascultat poezia-îndemn „Nu uita!”, scrisă de Viktor Teren, după care au interpretat cu toții cântecul patriotic pe versurile lui Oleksandr Oles: „ Armata ucraineană parcă s-a ridicat din mormânt…”, scrise în 1917. Și deși au trecut mai bine de 100 de ani de atunci, cântecul este la fel de actual și de emoționant ca atunci când a fost scris.

În a doua parte a evenimentului – atelierul de creație – copiii au învățat să facă din panglici brățări patriotice galben-albastre și o aplicație patriotică a drapelului ucrainean. Ca de fiecare dată, evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă prietenoasă și caldă, iar la sfârșitul acțiunii, toți copiii au primit noile numere ale revistelor „Clopoțelul” și „Albinuța”.

Citiți în continuare…

Share This