Sâmbătă, 18 mai a.c., „Clubul copiilor ucraineni” din cadrul Filialei Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat evenimentul „Ziua Iei Ucrainene”, ocazie cu care gazda evenimentului, Lyudmyla Dorosh, redactor-șef al revistei pentru copii „Clopoțelul”, editat sub egida UUR, a pregătit o serie de activități destinate copiilor.
Acțiunea a fost deschisă cu prezentarea istoricului iei ucrainene – vyshyvanka, care, pentru ucraineni, nu este doar un simplu element de vestimentație, ci și un simbol important al identității lor naționale și al moștenirii culturale. Prin urmare, nu este surprinzător că Ziua Internațională a Iei, pe care ucrainenii au început să o sărbătorească din 2006, a devenit foarte populară. Și cel mai bun mod de a sărbători Ziua Iei este, desigur, să porți vyshyvanka!
Exact asta au și făcut copiii și adulții care au participat la acest eveniment. Pe lângă expunerea frumoasei lor vyshyvanka, participanții au aflat despre tradițiile și caracteristicile sale vechi, despre tehnicile de broderie și schema de culori, despre semnificația fiecărei culori și ornamentele folosite în broderie.
Vyshyvanka este considerată un talisman, deoarece, mama, în timp ce broda o cămașă pentru copilul ei, se ruga, interpreta cântece, punând toată dragostea și grija ei în cuvinte. Așadar, în timpul lucrului manual care a constat în realizarea diferitelor ornamente pentru vyshyvanka din mărgele termoadezive, tinerii noștri participanți au ascultat și au cântat melodii ucrainene frumoase despre cămașă, mamă și ștergar. Ei au creat mici talismane pentru ei și familiile lor care, la fel cum era și cămașa lor brodată, vor arăta tuturor că ei sunt mândri de originile și moștenirea lor. La urma urmei, broderia noastră, împreună cu călinul și spicele de grâu, au fost și rămân simboluri ale Ucrainei, bogăția spirituală a poporului său, frumusețea vieții noastre.
Ca de obicei, evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă veselă și prietenoasă, iar, la sfârșitul acțiunii, toți copiii au primit noile numere ale revistelor pentru copii, editate de UUR: „Clopoțelul” și „Albinuța”.