Ziua Independenței Ucrainei – 24 august, marcată de UUR-Satu Mare

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

22 Aug, 2023

La 24 august, ucrainenii sărbătoresc Ziua Independenței, eveniment care a marcat sfârșitul definitiv al ocupației sovietice în Ucraina, la 24 august 1991.

Uniunea Ucrainenilor din România, filiala Satu Mare a organizat o ceremonie la bustul poetului național ucrainean Taras Șevcenko din centrul orașului Satu Mare. Au fost prezenți membrii conducerii filialei, președinți de organizații locale din județ, primari și conducători de instituții culturale.

Doamna dr. Irina Liuba Horvat, președintele UUR Satu Mare a deschis manifestările, subliniind contextul în care are loc acest eveniment, acum când, după 32 de ani de la câștigarea independenței de stat, armata ucraineană luptă pentru recâștigarea teritoriilor ocupate de cotropitorii ruși.

Prim vicepreședintele UUR Satu Mare, Vasile Buciuta a vorbit despre eforturile făcute de către sătmăreni pentru susținerea cauzei drepte a poporului ucrainean și și-a exprimat speranța că în scurtă vreme, Ucraina va învinge și pacea se va instaura în întreaga țară, în hotarele ei firești.

Dr. Daniela Bălu, director la Muzeul Județean Satu Mare, a vorbit despre necesitatea solidarității tuturor românilor cu cauza dreaptă a poporului ucrainean, iar primarul comunei Tarna Mare, Monica Sobius a reliefat necesitatea sprijinului pentru țara vecină și prietenă, aflată la ceas de grea încercare.

Din partea refugiaților ucraineni din Satu Mare a luat cuvântul d-na Liubov M. care a mulțumit UUR pentru eforturile pe care le-a făcut în vederea sprijinirii ucrainenilor sosiți la Satu Mare și a fost plăcut surprinsă să constate că la Satu Mare ucrainenii sunt o prezență activă, prin numărul mare de acțiuni culturale  și educative pe care le organizează.

Scriitorul Felician Pop a evocat momentele din 24 august 1991 care au culminat cu declararea independenței de stat a Ucrainei și și-a exprimat convingerea că așa cum ucrainenii nu au putut fi învinși ori îngenuncheați nici de Hitler, nici de Stalin, tot așa, va fi înfrânt și Putin. România și Ucraina au la ora actuală, aceiași dușmani, aceiași prieteni și un destin comun european.

Domnul Anton Livinț, consilier al Consiliului Orășenesc din Ujgorod (Ucraina) a mulțumit pentru invitație și pentru modul în care România, dar și UUR înțelege să sprijine concret, Ucraina.

A fost prezent și Robert Laszlo, managerul Centrului Județean pentru conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, instituție care sprijină în mod concret ucrainenii din județul Satu Mare. În final au fost depuse jerbe de flori la bustul poetului Taras Șevcenko.  

Citiți în continuare…

Share This