Ziua Independenței Ucrainei, marcată de Filiala UUR – Tulcea

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Pe 27 august 2024, Filiala Tulcea a Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) a organizat un eveniment special pentru a celebra Ziua Independenței Ucrainei, care a reunit membri și președinți ai organizațiilor locale UUR, oficialități și numeroase personalități din județul Tulcea.

Printre oaspeții care au onorat această manifestare cu prezența s-au numărat: Aslâ Aișe Mierlă, Subprefectul Județului Tulcea, Ștefan Coman, consilier al președintelui Consiliului Județean Tulcea, Raluca Cacencu, consilier județean al Consiliului Județean Tulcea, Nicolae Bibu, Administrator public al municipiului Tulcea, Liliana Gologan, reprezentant al refugiaților din Ucraina în județul Tulcea, Salvatore Vals, președinte al comunității italienilor din Tulcea, Richard Wagner, președinte al Forumului Democrat al Germanilor din Tulcea, Ecaterina Antonov, președinte ATRL Tulcea.

În alocuțiunile rostite în deschiderea evenimentului, atât organizatorii cât și invitații au evidențiat colaborarea excelentă dintre autoritățile locale și comunitatea ucraineană, subliniind totodată importanța consolidării cooperării transfrontaliere româno-ucrainene. De asemenea, participanții au putut viziona un material video, realizat de Filiala Tulcea a Crucii Roșii, care a ilustrat viața și activitatea refugiaților ucraineni din județ, precum și modul în care aceștia au fost integrați în comunitatea locală.

Într-un cadru solemn, toți cei prezenți au păstrat un moment de reculegere în memoria celor care s-au sacrificat pentru libertate și independență, atât în trecut, cât și în actualul război. Acest moment a fost expresia sinceră a solidarității și respectului față de toate sacrificiile făcute pentru apărarea valorilor fundamentale,  libertății și suveranității.

În a doua parte a evenimentului, președinții organizațiilor locale au împărtășit din experiențele și provocările întâmpinate după izbucnirea războiului, discutând și modul în care au reușit să gestioneze și să rezolve problemele fraților de peste graniță. A urmat o sesiune de dezbateri pe teme precum importanța și semnificația independenței unui stat, bunăstarea cetățenilor, conflictele internaționale și consecințele acestora. Un accent deosebit a fost pus pe conservarea și păstrarea identității etnice, participanții subliniind importanța unității unui popor în fața oricăror provocări.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This