La 24 august, ucrainenii sărbătoresc Ziua Independenței, eveniment care a marcat sfârșitul definitiv al ocupației sovietice în Ucraina, la 24 august 1991. Uniunea Ucrainenilor din România, filiala Satu Mare a organizat o ceremonie la bustul poetului național ucrainean Taras Șevcenko din centrul orașului Satu Mare. Au fost prezenți membrii conducerii filialei, președinți de organizații locale din județ și conducători de instituții culturale.
Vasile Buciuta, prim-vicepreședintele UUR Satu Mare a deschis manifestările, subliniind contextul în care are loc acest eveniment, acum când, după 33 de ani de la câștigarea independenței de stat, armata ucraineană luptă pentru recâștigarea teritoriilor ocupate de cotropitorii ruși. Din partea Instituției Prefectului a participat Florin Mureșan, care a subliniat eforturile făcute de către sătmăreni pentru susținerea cauzei drepte a poporului ucrainean și și-a exprimat speranța că în scurtă vreme, Ucraina va învinge și pacea se va instaura în întreaga țară, în hotarele ei firești.
Din partea refugiaților ucraineni din Satu Mare a luat cuvântul Antonina Bubnova, care a mulțumit UUR pentru eforturile pe care le-a făcut în vederea sprijinirii ucrainenilor sosiți la Satu Mare. Scriitorul Felician Pop a evocat momentele din 24 august 1991 care au culminat cu declararea independenței de stat a Ucrainei și și-a exprimat convingerea că așa cum ucrainenii nu au putut fi învinși ori îngenuncheați nici de Hitler, nici de Stalin, tot așa, va fi înfrânt și Putin. România și Ucraina au la ora actuală, aceiași dușmani, aceiași prieteni și un destin comun european.
A fost prezent și Robert Laszlo, managerul Centrului Județean pentru conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, instituție care sprijină în mod concret ucrainenii din județul Satu Mare, care a evidențiat contribuția instituției pe care o reprezintă la promovarea și salvgardarea identității etnicilor ucraineni din județ. În final au fost depuse jerbe de flori la bustul poetului Taras Șevcenko. Acțiunea a continuat la Centrul de Creație, cu simpozionul ”Ucraina – lungul drum către libertate” susținut de scriitorul Felician Pop, în cadrul căruia a fost evocată lupta seculară a ucrainenilor pentru realizarea statului național ucrainean.