“Ziua Internațională a Limbii Materne”, prilej de sărbătoare în Maramureș

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

“Ziua Internațională a Limbii Materne” a fost, pe 18 februarie, o adevărată sărbătoare a culturii ucrainene în Maramureș. La căminul cultural din comuna Bistra, într-o atmosfera plină de bucurie, Filiala Maramureș a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat cu succes acțiunea dedicată acestui moment cu o simbolistică aparte pentru comunitatea ucraineană.

La eveniment au fost prezenți președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae Miroslav Petrețchi,

prim-vicepreședintele UUR, Vasile Pasenciuc, vicepreședinții UUR, Anna Sambor și Ioan Rekalo, președintele filialei Maramureș, Miroslav Petrețchi, și alți reprezentanți importanți ai comunității ucrainene. Evenimentul a fost onorat și de prezența unor oficialități locale, printre care primarul comunei Bistra, Vasile Duciuc, preotul paroh al parohiei ortodoxe ucrainene Bistra, Viorel Brotnei, precum directori ai școlilor în care este studiată limba ucraineană.

Atmosfera festivă s-a îmbogățit prin participarea numeroșilor preșcolari și elevi din școlile locale. Elevii Școlii Gimnaziale Valea Vișeului – structura Bistra, grupul “Crasnianocika” din satul Crasna Vișeului, elevii Școlii Profesionale din comuna Ruscova, ai Școlii Profesionale din comuna Poienile de Sub Munte, cei ai Școlii Profesionale Repedea și solista Manea Gabriela, grupul “Tinerii huțuli” din satul Valea Vișeului au oferit momente artistice pline de sensibilitate și tradiție, prin poezii, cântece și dansuri dedicare limbii materne.

Evenimentul a evidențiat importanța conservării și promovării limbii materne ucrainene în inimile tinerilor și în comunitate în ansamblu, fiind o sărbătoare culturală și lingvistică, menită să cristalizeze unitatea între etnicii ucraineni din Maramureș.

Citiți în continuare…

Share This