Filiala UUR Timiș a marcat Ziua Limbii Ucrainene în România

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

20 Nov, 2022

”Ziua Limbii Ucrainene”, sărbătoare care a cuprins în această lună toate regiunile țării în care trăiesc etnici ucraineni, a triumfat și la Timișoara, pe 14 noiembrie. Anul acesta sărbătoarea e cu atât mai încărcată de emoție cu cât Ucraina continuă să se confrunte cu un război acerb cu Rusia. Cu fast, cu bucurie, cu respect față de tezaurul lingvistic, manifestarea a avut loc la Casa de Cultură din orașul de pe malul Begăi și a adunat membri ai comunității, personalități locale și naționale.

Pe scenă au strălucit ansamblurile ”Veselni Ditociche”- Știuca- coordonator Mioara Cinar, ansamblul de dans ”Zabava”- coordonator Nicolae Benzar, lugojencele Usciuc Nicoleta și Recalo Maria – Liceul Teoretic ”Iulia Hasdeu”- coordonator Violeta Manzur, grupul de copii ”Perlynka” și ”Moloda Hvardia” – Școala Gimnazială Bethausen – coordonatori Ionel Vlad și Maria Szabo Condrei, grupul ”Kedrovyna” – Școala Gimnazială Petroasa Mare – îndrumător Mariana Cubaș și ansamblul ”Moloda Nadia” Lugoj – coordonator Vasile Bilan. Pe lista de onoare a invitaților au fost și ”Ukrainski Mrii” din Ucraina, ”Holos Ucraințiv” din Caraș-Severin, corul bărbătesc ”Holos Polonyny” – Maramureș și ansamblul de dans ”Zolotii Druzii” din Timiș.

Președintele filialei gazdă UUR Timis, Gheorghe Hleba, a organizat premierea voluntarilor implicați în campania ”Pentru pacea din Ucraina și solidaritate cu poporul ucrainean”, iar expoziția virtuală de fotografii și reportaje video, dedicată activităților cultural-artistice a UUR Timiș, și portretele refugiaților din Ucraina, realizate de jurnalistul Mihaela Bumbuc, au încântat participanții.

La deschiderea oficială au participat președintele UUR, Nicolae Miroslav Petrețchi, întreg comitetul UUR Timiș,  subprefectul Sorin Ionescu și viceprimarul Cosmin Tabără Amânar. Inspectoratul Școlar Județean Timiș a fost reprezentat de Francisc Halasz și Cosmin Hogea, alături de profesori de limbă ucraineană și directori ai unităților de învățământ preuniversitar. Din partea județelor învecinate au participat președinți de filiale UUR, primari și viceprimari.

Evenimentul a fost prezentat de profesorul Maria Szabo Condei, inspector de limba ucraineană, iar diplomele pentru recunoștință au fost acordate de președintele filialei timișene, Gheorghe Hleba.

Citiți în continuare…

Share This