Ziua Minorităților Naționale a fost sărbătorită la Timișoara, cu multă bucurie și entuziasm în data de 18 decembrie a.c., de ucraineni, sârbi, bulgari, maghiari, slovaci sau germani.
Din partea Filialei Timiș a Uniunii Ucrainenilor din România, pe scena amplasată în centrul urbei, a încântat auditoriul prezent cu frumusețea colindelor tradiționale, grupul vocal ”Moloda Nadiia” din Lugoj. Acest grup este format din elevii care studiază la secția de limba ucraineană din cadrul Liceului Teoretic ,,Iulia Hașdeu” și sunt coordonați de profesorul Gabriel Bilan. Prestația tinerilor a fost la înălțime, ei remarcându-se nu doar prin talent, ci și prin portul tradițional specific ucrainean, atrăgând atenția atât a prezentatorilor, cât și a publicului numeros, care la final i-a răsplătit cu ropote de aplauze.
La spectacol a fost prezentă președinta Filialei, prof. Maria Szabo Condrei, care la finalul evenimentului i-a felicitat pe tineri pentru prestația deosebită, dăruirea și implicarea de care au dat dovadă pe parcursul întregului an, astfel promovând tradițiile, cultura, limba maternă și identitatea noastră ucraineană. Totodată, aceasta le-a urat sărbători fericite și binecuvântate, iar ulterior, împreună cu ceilalți membrii din comitet au vizitat Târgul de Crăciun.
Evenimentul a fost organizat de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, pe scenă au mai încântat atmosfera elevii Școlii de Muzică „Artadem”, ansamblul „Plai Bănățean” din Lenauheim, ansamblul „Tormăceana” din Tormac, ansamblul „Mlădițele Ceneiului” și Pera Todorovici & tamburașii. Colindele din folclorul minorităților au fost aduse de ansamblul „Eszterlanc”, ansamblul „Edelweiss”, grupul ,,Nadia Shehabi”, corul „Zvance”, ansamblul „Filalocka”, ansamblul „Bokreta”, Școala „Cantodena” și ansamblul ,,Palucenka”.
La Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite de la data de 18 decembrie 1992, a fost adoptată Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, lingvistice și religioase.