Ziua șalului tradițional ucrainean, sărbătorită de elevii din județul Suceava

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene
Ziua șalului tradițional ucrainean a fost sărbătorită cu mare succes, pentru prima dată, pe 7 decembrie 2019, în regiunea Vinniția. Inițiativa s-a transformat rapid într-o tradiție iubită de ucrainenii de pretutindeni, datorită aprecierii pe care femeile o acordă șalului tradițional. Podoaba, considerată un simbol al iubirii pentru țară, neam și rădăcini, adaugă eleganță costumului popular și se transformă într-un adevărat talisman.

În județul Suceava, elevii au adus un omagiu șalurilor tradiționale, specifice zonei în care trăiesc, prin activități școlare diverse și inspirate. Profesoara Constantina Bursuc, de la Școala Gimnazială Paltinu, a coordonat împreună cu elevii săi o expoziție impresionantă, prezentând prețioasele șaluri scoase din cufărul bunicilor și a transmis astfel bogăția și valoarea moștenirii culturale.

La Școala Gimnazială Ulma, sub îndrumarea profesoarei Iuliana Maria Zebreniuc, copiii au creat o paradă a portului popular, evidențiind simbolurile regăsite pe șalurile tradiționale și explicând semnificațiile acestora. Tot colectivul de cadre didactice a participat la manifestare, îmbrăcat în straie populare, aducând astfel un plus de autenticitate și respect pentru tradiție.

Profesoara Cerasela Ciornei, de la Școala Gimnazială Argel, a desfășurat o lecție inedită. Elevii au vizionat materiale video tematice și au purtat discuții despre portul popular, obiceiurile și tradițiile legate de șalul tradițional. Au fost aduse în prim plan modalitățile de purtare în vechime și în prezent, ocaziile speciale în care era folosit și diversitatea modelelor existente. Profunda conexiune între vechi și modern a fost subliniată educativ și captivant.

Scopul „Zilei șalului tradițional ucrainean” este acela de a atrage atenția tinerilor asupra importanței păstrării portului, tradițiilor și obiceiurilor moștenite de la străbuni. Inițiativa educațională și culturală contribuie la consolidarea identității și la transmiterea valorilor din generație în generație și aduce în prim plan frumusețea și bogăția diversității culturale.

Citiți în continuare…

Share This