Studiu despre istoria, cultura și tradițiile ucrainene din satul Rogojești

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Rogojești, un sat din județul Botoșani, a devenit, anul trecut, subiectul cercetării pentru studenții de la Facultatea de Litere din București, care au dezvoltat un studiu despre istoria, cultura și tradițiile locale ucrainene, proiect posibil datorită sprijinului Uniunii Ucrainenilor din România, Filiala Botoșani, și al reprezentanților comunității locale. Propunerea a venit din partea lect. dr. Adelina Dogaru, de la Secția Etnologie, Departamentul Studii Culturale.

Echipa, alcătuită din studenți și masteranzi, împreună cu Adelina Dogaru, au mers la Rogojești și au petrecut timp în satul de pe malul râului Siret, învățând de la bătrânii comunității și înregistrând poveștile și folclorul local. Participanții au reușit să creeze o legătură între trecut și prezent și au analizat legende de întemeiere, schimbări ale organizării sociale și politice, momente importante din memoria colectivității, inclusiv apartenența la Imperiul Austro-Ungar, perioada comunistă, arta și portul popular, narațiuni orale, legende mitologice, istorii personale, habitat și arhitectură tradițională, ocupații, rituri de trecere și viața religioasă, folclor muzical.

Studenții au documentat istoria și cultura satului pentru a ajuta la păstrarea și promovare a identității etnice a locuitorilor ucraineni din Rogojești, la finalul cercetării aceștia prezentând rezultatele la o manifestare științifică organizată la Facultatea de Litere. Cercetarea va fi publicată într-un volum sub coordonarea doamnei profesor Adelina Dogaru.

   Recunoștința participanților la studiu se îndreaptă către reprezentații UUR, Filiala Botoșani, și reprezentanții comunității, care au făcut posibil acest demers important: Victor Semciuc, Niculae și Viorica Semenciuc, Dorin Tcaciuc, Cezar Ventoniuc, Olimpia Ivanciuc, Constantin Ivaniciuc, Aurelia Bores, Rodica Giuraniuc, Silvia Tcaciuc, Vasile Scutelnicu, Elisabeta Coriciuc, Victoria Giuraniuc.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This