Masă rotundă „La intersecțiile civilizațiilor, limbilor, culturilor: O.Kobyleanska și limba maternă”

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Președintele Filialei UUR Suceava, Ilie Sauciuc, alături de profesoarele de limba ucraineană Antoaneta Crainiciuc, Diana Fraseniuc, Alina Mazureac și Delia Martineac, a participat, online, pe 22 februarie, la Masă rotundă transfrontalieră „La intersecțiile civilizațiilor, limbilor, culturilor: Olga Kobyleanska și limba maternă”.

Evenimentul s-a constituit într-un parteneriat între Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava (USV), Instituția științifică de stat „Institutul de Modernizare a conținutului educației” din Cernăuţi și Instituția Мunicipală ”Сentrul orășenesc de dezvoltare profesională a cadrelor didactice” a Consiliului Orășenesc Cernăuți.

La Cernăuți au fost organizate două studiouri, unul moderat de Natalia Gherasim, directoarea Centrului Orășenesc de dezvoltare profesională a cadrelor didactice, Rodica Timiș, consilier, al doilea- la Liceul nr. 19 din Cernăuți „Olga Kobyleanska”, moderat de Ala Tcaci, consilieră a aceluiași centru.

Manifestarea a împletit două evenimente importante: sărbătoarea internațională a limbii materne și jubileul scriitoarei bucovinence Olga Kobyleanska, anul 2023 fiind consacrat activităților dedicate acesteia, marcând 160 de ani de la nașterea sa.

Prof. Delia Martineac a prezentat evenimentele comemorării scriitoarei organizate de UUR în România, iar studenți de la USV, îndrumați de asist. univ. dr. Angela Robu, au lecturat fragmente din opera Olgăi Kobyleanska. Directoarea Bibliotecii USV, Sanda-Maria Ardeleanu, a punctat rolul bibliotecii ca sursă de informare, iar profesoarele din Cernăuți Svitlana Rusnac și Angela Moraraș au lecturat un fragment din povestea „Țarivna”, în ucraineană și română.

Profesorii cernăuțeni Tetyana Fonariuс și Iulia Filip au prezentat proiectul comun „Harta interactivă a locurilor Olgăi Kobyleanska”. Din casa memorială a scriitoarei, colaboratorul științific Iulia Micosiancic, a vorbit despre limbile vorbite de aceasta.

”Abecedarul- enciclopedic ilustrat- Kobyleanska de la A la Z” a fost prezentat de Svitlana Kiriliuk, iar lucrarea „Olga Kobylyanska- o perlă a literaturii mondiale: sursă eternă de inspirație pentru oameni de știință, pedagogi  și scriitori” de către Anișoara Budui.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This