Etapa județeană a Concursului de recitare a poeziei ucrainene, ediția a XXVI-a

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Etapa județeană a Concursului de recitare a poeziei ucrainene,  ediția a XXVI-a, desfășurată miercuri, 30 aprilie, la Bălcăuți, a reunit peste 100 de elevi din județul Suceava, de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a.

Concursul a inclus două probe: recitarea artistică a unei poezii din literatura clasică sau contemporană ucraineană și, o a doua probă, începând cu clasa a III-a, a constat în lectura unui text la prima vedere.

Evaluarea concurenților s-a făcut după criterii care au inclus exprimarea corectă în limba ucraineană, precum şi evaluări ale intonației, accentului, dicției, expresivității, mimicii şi gesticii. Juriul a fost format din profesori de limba ucraineană din județul Suceava, printre care s-au numărat: Anca Știubianu, Loredana Mândrășteanu, Antoneta Crainiciuc, Constantina Bursuc, Iuliana Zebreniuc, Delia Martineac, Diana Fraseniuc, Geta Dobranschi, Narcisa Cîrstean şi Lidia Dascaliuc.

Emoția a fost palpabilă în rândul participanților, fiecare evoluție scenică fiind însoțită de priviri calde, zâmbete emoționate și aplauze sincere. Prin glasurile lor vibrante, copiii au reușit să transmită  mesajul poeziilor, să creeze emoţii puternice şi trăiri profunde. Copiii s-au remarcat prin originalitate și expresivitate, dovedind o surprinzătoare maturitate artistică.

S-au calificat la nivel național elevii de gimnaziu care au ocupat locul I, precum şi liceenii care au ocupat locurile I și II. Astfel, vor reprezenta județul Suceava, la Sighetul Marmației, jud. Maramureș, în perioada 9-10 mai 2025:

Odoviciuc Melania, CP, Școala Gimnazială ”Petru Mușat” Siret, prof. îndrumător Mirabela Violeta Carpiac;

Diaconescu Iustina, cl. I, Școala Gimnazială ”Petru Mușat” Siret, prof. îndrumător Mirabela Violeta Carpiac;

Maghiar Iulian Ștefan, cl. a II-a, Colegiul Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava, prof. îndrumător Delia Mihaela Martineac;

Boiciuc Ana Maria, cl. a III-a, Școala Gimnazială Bălcăuți, prof. îndrumător Elena Narcisa Cîrstean;

Ruscior Adelina, cl. a IV-a,  Școala Gimnazială Bălcăuți, prof. îndrumător Elena Narcisa Cîrstean;

Sadoveac Matei Gabriel, cl. a V-a, Școala Gimnazială Bălcăuți, prof. îndrumător Anca Mariana Știubianu;

Couțun Maria, cl. a VI-a,    Școala Gimnazială Bălcăuți, prof. îndrumător Anca Mariana Știubianu;

Șoiman Paul, cl. a VII-a, Școala Gimnazială Bălcăuți, prof. îndrumător          Anca Mariana Știubianu;

Nicolaișen Cosmina, cl. a VIII-a,   Școala Gimnazială ”Petru Mușat” Siret, prof. îndrumător Mirabela Violeta Carpiac;

Shendyruk Marta, cl. a IX-a, Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava, prof. îndrumător Delia Mihaela Martineac;

Stolerciuc Teodora, cl. a IX-a, Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, prof. îndrumător Delia Mihaela Martineac;

Motrescu Ioan, cl. a X-a,    Seminarul Teologic Liceal Orthodox ”Mitropolit Dosoftei” Suceava, prof. îndrumător Delia Mihaela Martineac;

Țega Georgiana, cl. a X-a  , Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, prof. îndrumător Delia Mihaela Martineac;

Crejenocschi Daniela Maria, cl. a XI-a,   Colegiul Tehnic ”Lațcu Vodă” Siret, prof. îndrumător Antoneta Cornelia Crainiciuc;

Cernăuțan Valeria, cl. a XI-a, Colegiul Tehnic ”Lațcu Vodă” Siret, prof. îndrumător Antoneta Cornelia Crainiciuc;

Gavriloae Nicolai, cl. a XII-a, Seminarul Teologic Liceal Orthodox ”Mitropolit Dosoftei” Suceava, prof. îndrumător Delia Mihaela Martineac;

Anițulesei Codrin Gabriel, cl. a XII-a, Colegiul Tehnic ”Lațcu Vodă” Siret, prof. îndrumător Antoneta Cornelia Crainiciuc.

Atât premianții cât și participanții au fost recompensați cu premii în bani oferiți de Uniunea Ucrainenilor din România: premiul I – 200 de lei, premiul II – 150 de lei, premiul III – 100 de lei, mențiune – 70 de lei și premiul de participare- 50 de lei.

Etapa județeană a concursului a fost organizată de Filiala UUR-Suceava, reprezentată de președintele Ilie Sauciuc, în parteneriat cu Școala Gimnazială Bălcăuți, reprezentată de directorul prof. Mihaela Pintrijel. 

Concursul este un adevărat festival al limbii materne, al artei și sensibilității, care oferă elevilor etnici ucraineni oportunitatea de a-și pune în valoare talentul, expresivitatea și dragostea față de poezie. De asemenea, acesta valorifică potențialul artistic al elevilor, le stimulează încrederea în sine și dorința de afirmare și, nu în cele din urmă, întăreşte legăturile de parteneriat dintre școlile cu predare în limba ucraineană din județ. Este un prilej de a celebra identitatea și tradiția, într-un cadru în care arta devine limbaj universal.

Citiți în continuare…

Share This