Uniunea Ucrainenilor din România, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș a organizat, în perioada 7-19 august, un eveniment emblematic, de înaltă ținută educațională, intitulat „Atelier de Vară – UUR”, în mai multe localități din Maramureș. Inițiativa a reunit peste 150 de copii și adulți din comunitățile ucrainene, într-un demers comun de dezvoltare a învățământului în limba ucraineană și promovarea valorilor culturale și tradiționale locale.
Cu o amploare semnificativă, evenimentul a adunat participanți provenind din localitățile Ruscova, Remeți, Rona de Sus, Repedea, Valea Vișeului și Poienile de Sub Munte. Fiecare localitate a contribuit la succesul atelierului, reunindu-se într-un efort comun de conservare și promovare a culturii ucrainene și a identității etnice.
Obiectivele atelierului au inclus dezvoltarea învățământului în limba ucraineană, conservarea și promovarea valorilor tradiționale locale. Participanții s-au implicat cu entuziasm în activități menite să redescopere folclorul local în limba ucraineană, să promoveze personalități locale ca reprezentanți ai literaturii în această limbă și să se familiarizeze cu îndeletnicirile tradiționale și arta ucraineană.
În cadrul atelierului s-au desfășurat activități variate și captivante precum șezători literare și tradiționale, prin care participanții au aprofundat literatura și folclorul ucrainean, ateliere de pirogravură, în cadrul cărora s-au creat opere artistice ale unor texte în limba ucraineană, ateliere de gastronomie tradițională, unde s-au împărtășit secrete ale bucătăriei tradiționale ucrainene și s-au pregătit mâncăruri specifice, sesiuni de karaoke în care a răsunat interpretarea melodiilor în limba ucraineană.
De asemenea, copiii au avut oportunitatea de a se întâlni cu scriitori locali și au aprofundat prin discuții interactive literatura în limba ucraineană.
Implicarea copiilor a fost răsplătită, la finalul atelierului, printr-o excursie cu trenul cu aburi Mocănița, pe Valea Vișeului, oferind o experiență memorabilă pentru toți cei implicați. “Atelierul de Vară – UUR” a demonstrat că efortul comun și dedicarea pentru cultură și educație contribuie la dezvoltarea armonioasă a comunității ucrainene.