Ziua Drapelului Național al Ucrainei și cea de-a 32-a aniversare a Independenței Statului Ucrainean au fost marcate cum se cuvine și la Iași, în zilele de 26 și 27 august. Evenimentele s-au desfășurat la sediul Filialei Iași a UUR și în sala de festivități a Complexului hotelier Moldova din municipiu.
Pe 26 august a fost inaugurată, la sediul Filialei UUR Iași, o expoziție de ziare și reviste editate de UUR, alături de broșuri și postere de promovare a celor mai frumoase locuri din Ucraina, precum și de însemne de stat oficiale ale Ucrainei, cu un istoric aparte.
A doua zi, sala de festivități a Complexului hotelier Moldova a fost gazda evenimentului propriu-zis, care a debutat cu intonarea imnurilor de stat ale României și Ucrainei, în interpretarea elevelor de la Școala gimnazială din Cândești, membre ale formației ”Vesna” a Filialei Botoșani a UUR. Președintele filialei Victor Hrihorciuc a făcut a scurtă prezentare a evenimentului și a oaspeților de onoare. În alocuțiunea sa, președintele filialei Iași a enumerat pașii parcurși de Ucraina pentru dobândirea independenței, a menționat câteva aspecte legate de situația actuală din Ucraina, a prezentat poziția conducerii UUR în legătură cu invadarea Ucrainei de către Federația Rusă și a subliniat ajutorul acordat poporului ucrainean și refugiaților ce se află temporar pe teritoriul României. Au luat, de asemenea, cuvântul domnul Moshe Groper, consilier pentru minorități al Primarului Municipiului Iași, doamna Otilia Zaharov, profesoară la Colegiul de artă ”Octav Băncilă” și domnul Vasile Diaconu, președintele Societății pentru cultura şi literatura română din Bucovina, Filiala Iaşi.
Evenimentul s-a încheiat cu un program literar-muzical-coregrafic, care a debutat cu un grupaj de cântece și dansuri populare ucrainene, susținut de Grupul vocal ”Vesna” și fanfara ”Florile Bukovinei”, ale Filialei Botoșani a UUR. Soliste de la Filiala UUR Botoșani și un grup vocal constituit din refugiați ucraineni stabiliți temporar la Iași au interpretat câteva dintre cele mai îndrăgite melodii ucrainene. Partea muzicală a programului a fost completată, ca de fiecare dată, de un colaj de melodii deosebite alese și interpretate de doamna profesoară Otilia Zaharov. Seara s-a încheiat cu un moment literar, poeții ieșeni prezenți și reprezentanții refugiaților ucraineni delectând publicul atât cu poezii consacrate cât și din creație proprie.